A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2010. szeptember 15-én kezdte meg az Új Széchenyi Terv fejlesztéspolitikai irányaival kapcsolatos szakmai- és társadalmi egyeztetéseket. A szakmai párbeszéd célja meghatározni azokat a sarokpontokat, amelyek mentén kialakítható egy pályázóbarát, átlátható és sikeres pályáztatási rendszer, amelyben csökkentett bürokratikus terhek mellett gyorsabban juthatnak forráshoz a pályázók.

Az egyeztetések legfontosabb célja megtalálni azokat a javaslatokat, amelyek felhasználásával az új és egyszerű pályázati rendszer és eljárásrend kevesebb adminisztrációval, gyorsabb elbírálási és kifizetési határidőkkel, a kis- és középvállalkozások érdekeit szem előtt tartva juttathatja forráshoz a hazai vállalkozásokat, biztosíthatja a fejlesztési lehetőségeket.

Amit az új támogatási eljárási rendszerről a következőket lehet tudni:

A pályázati rendszert szolgáltató jellegűvé kívánják alakítani a jelenlegi „hatósági” típusúról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladata az uniós és magyar források koordinált felhasználásának biztosítása, a források tervezésével és felhasználásával kapcsolatos feladatok ellátása. Egységes monitoring-rendszer, egyszerűbb intézményrendszer kerül kialakításra.

Minimálisra kívánják csökkenteni a pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációt a vállalkozások és az önkormányzatok számára. A források gyors, hatékony és eredményes felhasználásának biztosítása érdekében átszervezik a működést, egyszerűsítik a pályázati rendszert.

A kormány, ígérete szerint, fejlesztési lehetőségek biztosításával segíti majd a magyar vállalkozások versenyképessé válását, és növeli a hazai foglalkoztatottságot.

A kormánynak kiemelt célja 20%-kal csökkenteni a végrehajtásban közreműködő szervezetek számát. Az átalakítást a működés folyamatosságának biztosítása mellett kívánják végrehajtani.

A kormány további célja az eljárás hosszadalmasságának csökkentése, azaz, cél, hogy a pályázat beadásától a kifizetésig a jelenleginél sokkal rövidebb idő teljen el.

A források hatékony és eredményes felhasználásához nélkülözhetetlen a nehézkesen vagy egyáltalán nem működő támogatási konstrukciók és pályázati kiírások megszüntetése, ugyanakkor az így felszabaduló források átcsoportosítása a sikeres, nagy érdeklődéssel övezett konstrukciók számára. A kormány tervei szerint erre a következő évtől számíthatunk.

A fenti intézkedések lényege, hogy a jól működő és sikeres konstrukciókat minél gyorsabb lebonyolítás mellett vehessék igénybe a pályázók.

Jó, ha tudod, hogy a 2007-2013 közötti tervezési időszakra az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elérhető uniós források értéke összesen 8042,79 Mrd forint. Ebből jelenleg 1951,09 Mrd Ft szabad forrás áll rendelkezésre.

Fontos tudnod azt is, hogy Magyarországnak vállalt kötelezettségei vannak az Európai Unió felé az ivóvíz, a szennyvíz, és a hulladékkezelés területén. Emellett az energiaracionalizálás, az alternatív energiaforrások felhasználása is elkerülhetetlen, aminek szintén jelentős a forrásigénye. Ily módon látható, hogy a rendelkezésre álló források jelentős részét várhatóan ezen célterületek fejlesztésére fogják fordítani.

Az új támogatási eljárási rendszer keretében a következő változások megvalósítását ígéri a kormány:

A kormány 20%-kal csökkenti a végrehajtásban közreműködő szervezetek számát

A jelenlegi széttagolt és koordinálatlan rendszer helyett az egyszerűbb, és ezért átláthatóbb intézményrendszer csökkenti a pályázók adminisztrációs terheit, lerövidíti és felgyorsítja a pályázatírási- és bírálási folyamatokat.

A kormány tíz alá csökkenti a kötelezően beadandó pályázati mellékletek számát

A jelenlegi rendszerben több esetben indokolatlanul nagy számban szükséges csatolni – nem ritkán akár 50 – különböző igazolást és egyéb mellékletet a pályázati anyagokhoz.

30%-kal csökken a pályázati adatlapok hossza

A jelenlegi mintegy 35 oldalról 20-25 oldalra. Jelenleg létezik azonban 64 oldalas pályázati adatlap is.

A pályázóknak nem kell iratokat kérniük más állami intézményektől a pályáztatás során

A túl szigorú előírások, és a beszerzendő dokumentumok széles köre nagyobb cégek számára nem okoz különösebb gondot, azonban egy KKV számára jóval nagyobb megterhelést jelent. Ennek érdekében például a javaslat szerint a köztartozás-mentes adózói adatbázisban való szereplés helyettesíti az APEH- és VPOP igazolást, így ezeket az igazolásokat nem kell beadni.

2011 végére elérhetővé válik a papírmentes pályázati adatlap

Lehetővé válik a csak elektronikus pályázati lap beadása.

15 nappal csökkentik a számla alapú kifizetések átfutási idejét

A fejlesztési támogatási forrásokat kezelő központi egységes fejlesztéspolitikai monitoring és információs rendszer kialakítása a kifizetési folyamat gyorsításával jár. Ennek segítségével mintegy 15 nappal lerövidíthető az eljárás, ami jelenleg átlagosan 60 napot vesz igénybe.

Mindezen változások folyamatosan kerülnek bevezetésre, egy részük elérhető lesz már az Új Széchenyi Terv indulásával 2011. január 15-én, más részük pedig a következő év során folyamatosan valósul majd meg.

Az új pályázati rendszerrel szembeni elvárások megismerése érdekében a szeptemberi szűkebb szakmai egyeztetések mellett a minisztérium 2010. október 21-én rendezte meg a kiemelt jelentőségű budapesti konzultációs állomást.

A tárca Fejlesztéspolitikai Koordinációs Államtitkársága azonban elektronikus úton továbbra is várja az észrevételeket, elgondolásokat, melyeket a palyazatkonzultacio@nfm.gov.hu e-mail címre küldhetnek a javaslattevők.

Neked mi a véleményed? Szerinted is szükség van a pályázatok egyszerűsítésére?

Te milyen területeken látnál szívesen pályázati kiírásokat? Írd meg hozzászólásban!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..