Ha valamit lehet hatékonyan és egyszerűen is csinálni, miért tegyük nehézkesen és bonyolultan?
Ez a kérdés inspirálta a MAPI-t (Magyar Pályázatkészítő Iroda) abban, hogy összeállítsanak egy tanulmányt, mely azt mutatja be, hogy szerintük, miért szükséges egyszerűsíteni a magyar pályázati rendszert, hogyan lenne ez megvalósítható. A tanulmánynak az Újratervezés 2.0.1.0. címet adták.


Abban azt hiszem, mindannyian egyet értünk, hogy a 2007-2013-ra előirányzott több, mint 7.000 milliárd forintos uniós támogatási keret hatalmas lehetőséget jelent a gazdasági fejlődés, az életminőség javítás, a térségi fejlesztések és a munkahelyteremtés területén.
Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a forráselosztás nehézkes, a pályázati rendszer túl bonyolult, átláthatatlan.
Jelenleg az időszak felénél járunk, és a rendelkezésre álló források mintegy 51%-a került eddig lekötésre, és csupán alig több, mint 10%-a kifizetésre. Így igenis van apropója annak, hogy az új kormány átgondolja, miképp lehtne a pályázati rendszert hatékonyabbá tenni. Milyen változásokat érdemes eszközölni, hogy az ÚMFT keretén belül kiosztott pénzek valóban a célok elérését szolgálják.

Az alábbiakban kiemelek néhány pontot, ahol a MAPI változtatásokat javasol:

Elsősorban olyan javaslatokat tettek, amelyek nem a rendszer teljes körű és bonyolult átalakítását célozzák, hanem olyanokat, amelyek megvalósításával a jelen körülmények között fél éven belül jelentős eredményeket lehet elérni.

A MAPI által javasolt változtatások között szerepel a jelenlegi pályázati rendszer egyszerűsítése. Ezt a hivatalok összevonásával kívánják megvalósítani, Ily módon a vállalkozásoknak csupán egyetlen közreműködő szervezethez kellene elmenniük, hogy minden segítséget megkaphassanak.
Emellett a pályázati dokumentációt is megkurtítanák, a több száz oldalról csupán néhány oldalra; egyszerűsítve ezzel a pályázók dolgát. A tanulmányban ez úgy szerepel, hogy “söralátét méretű” pályázat, mely alatt egy gyors, egyszerű, adatlap jellegű kérelmet értenek, amely a mikor- és kisvállalkozások egyszeri vásárlásait, beszerzéseit támogatná kis összegekkel.

Javasolták továbbá, hogy az Operatív Program elnevezés helyett a fejlesztési Programnak hívják a pályázatokat és a fejlesztési célok szerint csoportosítsák azokat.A jelenlegi 15 operatív program helyett összesen 7 féle fejlesztési célra osztották a kiírásokat így például vállalkozásfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés, turizmusfejlesztés, stb…

Hogy miért fontos a pályázati rendszer hatékony működtetése, és miért szükséges, hogy a pályázati pénzeket ne csak elköltsük, de eredményeket is fel tudjunk mutatni?
A jelenlegi 2007-2013-as költségvetési időszakban szabott pályázati keret áll rendelkezésünkre az EU-tól. 2014-től kezdődően a pályázati úton elosztható pénzre pályáznunk kell. Ha a jelenlegi időszakban nem tudjuk bizonyítani, hogy ezekre az összegekre valóban szükségünk van, és képesek vagyunk ezek segítségével eredményeket elérni, akkor nem lesz mi alapján pályázzunk a következő költségvetési időszakban. Pedig 2014-től a mostaniak alapján fogunk újabb támogatásokat kapni.

Ezért sem lényegtelen, hogy az új kormány mit kezd a jelen helyzettel, hozzányúl-e a pályázati rendszerhez és hogyan?

Neked mi a évleményed? Sziernted min lenne érdemes változtatni? Milyen tapasztalataid vannak a jelnelegi pályázati rendszerrel?

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .