Vállalkozás indítása állami támogatással – támogatási lehetőségek rövid összefoglalója

Egyre többen vannak azok, akik az alkalmazotti lét helyett inkább vállalkozóként képzelik el a jövőjüket. Így szeretnének rugalmasabb munkafeltételeket és magasabb bevételt maguknak.

Sokak számára azonban nehéz előteremteni a vállalkozás indításához szükséges kezdőtőkét vagy megfinanszírozni az indulást követően keletkező kiadásokat, amikor még alacsonyabbak a bevételek vagy nincsenek is.

Ha szeretnél vállalkozást indítani, de Neked is vannak hasonló nehézségeid, az alábbi támogatások érhetőek el vállalkozás indításához:

 

 

1. „VÁLLALKOZÓ START” PROGRAM – Budapest és Pest megye

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a felkészült, üzleti, piaci szempontból megalapozott vállalkozási ötlettel rendelkező álláskeresők, akik vállalják, hogy képzésben vesznek részt, kidolgozzák vállalkozásuk részletes üzleti tervét, és vállalják, hogy megalapított vállalkozásukat több mint 2 évig működtetik abban személyes közreműködést vállalva.

Ki pályázhat?

A Programba azok a jelentkezők vonhatók be, akik a programba való belépéskor megfelelnek az alábbi feltételeknek:

– 18. életévüket betöltötték, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők, (vagy megváltozott munkaképességűek, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál közvetítést kérőként nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő személyek)

– rendelkeznek a Közép-Magyarország régió területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel

– nem rendelkeznek más vállalkozásban többségi tulajdonnal

– rendelkeznek vállalkozói szemlélettel, életképes vállalkozási ötlettel

– a jelentkezést követően az alkalmazott vállalkozói kompetenciatesztet eredményesen kitöltötték, és a személyes elbeszélgetés során vállalkozási ötletük, attitűdjük alapján támogathatónak bizonyultak alkotják.

Támogatott pályázók várható száma: 1.200 fő

Milyen formában kérhető támogatás a Vállalkozó Start Programban?

A Program első részében a résztvevők:

– személyre szabott segítséget kapnak vállalkozási ötletük, elképzelésük átgondolásához, életképességének vizsgálatához az adott piaci körülmények között

– 90 órás vállalkozói képzésben vesznek részt vállalkozói ismereteik, kompetenciáik bővítéséhez, új ismeretek elsajátításához

– egyéni és csoportos tanácsadás keretében segítséget kapnak kérdéseik megválaszolásához, aggodalmaik, félelmeik leküzdéséhez, a vállalkozóvá válás kockázatainak kezeléséhez

– elkészítik leendő vállalkozásuk részletes üzleti tervét, melynek életképességét, realitását szakértőkből álló bizottság vizsgál

– folyamatos támogatásban, mentorálásban részesülnek vállalkozásuk első évében,

– üzleti kapcsolatokat építenek a program keretében induló többi vállalkozóval

– vállalkozásuk első évében kiemelt támogatást kapnak vállalkozásuk fejlesztéséhez, illetve ahhoz, hogy azt az első két éven túl is eredményesen működtetni tudják.

A Program második részében:

– a részletesen megtervezett üzleti terv alapján megalapított vállalkozások vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe az indításhoz szükséges költségeik támogatására az alábbi feltételek mentén:

Bérköltségként maximum havonta 225 000 Ft, valamint a hatályos jogszabályok szerinti, munkáltatót terhelő adók és járulékok számolhatók el, azaz jelenleg havonta összesen 272.250 Ft/hó. (KATÁ-s adózó saját jogviszonyára vonatkozóan csak a kapcsolódó, a személyes közreműködésért kifizetett jövedelem számolható el, amelynek összege havonta legfeljebb 272.250 Ft lehet.)

A bérjellegű költségekre 12 hónap alatt elszámolható teljes támogatás legfeljebb 3.267.000 forint

A fenti, foglalkoztatáshoz kapcsolódó elszámolt költségek legfeljebb 40%-ának mértékéig további költségek (eszközbeszerzés, bérleti díjak, anyagbeszerzés, piacra jutás költségei) számolhatók el, maximálisan 1.306.800 forint erejéig.

– A fentieket figyelembe véve a maximálisan elszámolható támogatás: 4.573.800 Ft.

A Program során támogatható vállalkozási formák:

Kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok közül:

GFO 113 – korlátolt felelősségű társaság

GFO 117 – betéti társaság

SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók

GFO 231 – egyéni vállalkozó

GFO 232 – egyéb önálló vállalkozó

GFO 228 – egyéni cég

Katv. hatálya alá tartozó vállalkozások (KATÁ-s vállalkozók)

GFO 231 – egyéni vállalkozó

GFO 117 – betéti társaság

A vállalkozás székhelyének Pest megyében, illetve Budapesten kell lennie.

A „Vállalkozó Start” Program tervezett ütemezése:

Regisztráció, a részvételi szándék jelzése: 2019. októbertől

Jelentkezési lap kitöltése on-line felületen: 2019. decembertől

A részvételi feltételeknek történő megfelelés vizsgálata: 2019. decembertől

Kompetenciamérés, személyes elbeszélgetések: 2019. decembertől 2020. februárig

Vállalkozói képzés és tanácsadási alkalmak: 2020. márciustól

Üzleti tervek összeállítása és bírálata: 2020. áprilistól

Vállalkozások megalapítása és a vissza nem térítendő támogatás igénylése: 2020. májustól

Vissza nem térítendő támogatás felhasználása: 2020. júniustól

A program honlapja

Jelentkezni itt lehet!

 

 

2. Munkaügyi Kirendeltségeknél (járási hivatal/kormányhivatal) igényelhető támogatások

– 6 havi munkabér támogatás vagy

– tőkejuttatásos támogatás

Ki pályázhat?

A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás annak a személynek nyújtható:

 • aki álláskereső,

 • és amennyiben kamatmentes tőkejuttatásra nyújt be pályázatot, a járási hivatal legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartja,

 • aki rehabilitációs ellátásban részesül és

 • aki önmaga foglalkoztatását – munkaviszonyon kívüli tevékenységgel  egyéni vállalkozás keretében, egyéni cég tagjaként, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként (társas vállalkozás indításával vagy már működő vállalkozáshoz csatlakozással), vagy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 18. pontjában meghatározott mezőgazdasági őstermelőként oldja meg.

A vállalkozás indítását elősegítő támogatás formái:

 1. pályázati úton 3 millió Ft-ig terjedő kamatmentes tőkejuttatás visszatérítendő és/vagy vissza nem térítendő formában,

 2. kérelemre legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a jogszabályban meghatározott kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő, vissza nem térítendő támogatás,
 3. kérelemre a vállalkozói tevékenység folytatásához és megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségei.

A tőkejuttatás az értékhatáron belül részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő formában is nyújtható.

Az a) és a b) pontban szereplő támogatások a megfelelő nyomtatványokon együttesen és külön-külön is nyújthatóak.

Visszatérítendő és/vagy vissza nem térítendő kamatmentes tőkejuttatás nyújtása esetén a támogatás további feltétele:

 • a beruházás bruttó költségének legalább 20%-át elérő saját forrás megléte, továbbá

 • a támogatás – visszatérítendő támogatás esetén – visszatérítése, illetőleg kötelezettségszegés miatt történő visszafizetés esetére anyagi biztosíték megléte.

A b) pontban meghatározott támogatás a vállalkozóvá válás napjától kezdődően állapítható meg, így a támogatás folyósításának kezdő napja:

 1. a bejelentési kötelezettséggel járó egyéni vállalkozás létrehozása esetén a vállalkozói nyilvántartásba vételének a napja,

 2. mezőgazdasági őstervelői tevékenység esetén a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállításának napja. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységhez nyújtandó támogatás feltétele, hogy a támogatást kérő az őstermelői tevékenységet a támogatásról szóló döntést követően kezdi meg és a kérelem benyújtását megelőző két éven belül nem rendelkezett őstermelői igazolvánnyal.

 3. minden más vállalkozás esetében a vállalkozás cégjegyzékbe történő bejegyzésének, illetve a változásbejegyzésnek a napja.

 

Figyelem! Az fentiekben egy általános tájékoztatót tettem közzé. Az egyes munkaügyi központoknál a feltételek eltérhetnek, illetve a támogatást minden évben az adott évi pénzügyi keret kimerüléséig adják csak.

A benyújtási határidők is munkaügyi központonként eltérőek.

Minden esetben érdeklődj a területileg illetékes Munkaügyi Kirendeltségnél (járási hivatal / kormányhivatal) a pontos feltételekről!!!

 

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .