Szombaton valaki megnyerte minden idők második legmagasabb lottó nyereményét. A nyertes szelvényt egy Zala megyei településen adták fel.

Amikor ilyen magas nyeremény talál gazdára, legtöbbünk elgondolkozik azon, mi lenne, ha ő nyerte volna meg ezt a 3 milliárd forintot. Te mit csinálnál ennyi pénzzel? Vannak terveid, céljaid, álmaid?

Pályázatok esetében ugyan ritkán beszélhetünk milliárdokról, de nagyon sok olyan pályázat létezik, mellyel akár 10-20 millió Forintot is nyerhetsz. Persze többségében akkor, ha legalább ugyanennyi pénzt mellé tudsz tenni.

Sokan tekintenek úgy a pályázati pénzekre is, mint a talált pénzre. Bejegyzésemben szeretnék néhány félreértést tisztázni ezzel kapcsolatban.

13 éves pályázatírói ténykedésem során sokan kerestek meg azzal a kéréssel, hogy szerezzek nekik pénzt pályázaton, mert egyébként nincs elég forrásuk még a működéshez sem.

Az ilyen esetekben legtöbbjüknek csalódást kellett okoznom.

A pályázat ugyanis nem aranytojást tojó tyúk.

A legtöbb pályázat esetében szükséges bizonyos mértékű önrész biztosítása. A pályázaton elnyerhető támogatást a kiírók olyan projektek támogatására kívánják fordítani, amelyek megvalósulása nem csupán az ő támogatásuktól függ.

Hogy ez miért fontos? Egy jól működő, saját forrásokkal rendelkező, eredményeket felmutatni képes, sikeres szervezet nagyobb valószínűséggel lesz képes megvalósítani egy tervezett programot, mint egy olyan szervezet, amely a csőd szélén áll.

Hogy jobban megértsd, képzeld el azt a szituációt, hogy egyik nap megkeres egy régi iskolatársad, előáll egy nagyszerű ötlettel, mely úgy tűnik átgondolt, szép eredményekkel kecsegtet. A beszámolóját azzal fejezi be, hogy elmondja: ő mindent szépen kigondolt, megtervezett és Téged kér meg arra, hogy a megvalósítás minden költségét vállald magadra.  Megtennéd?

Képzeld most el úgy ugyanezt a szituációt, hogy a végén az hangzik el, hogy az iskolatársad rendelkezik a szükséges pénz felével vagy 40%-ával, és csupán a fennmaradó rész átvállalását kéri Tőled.

Melyik ajánlaton gondolkoznál el? Melyiket látnád biztosabban megvalósulónak?

A pályázat sosem lehet az egyedüli forrásod, csupán kiegészítő bevételi lehetőséget jelenthet Számodra. Ugyanakkor, ha vannak terveid, céljaid, ha rendelkezel üzleti és pénzügyi tervvel, akkor a tervezett bevételek közé tervezhetsz pályázati pénzeket is.

Sok civil szervezettel és kisvállalkozóval találkoztam, akik arra a kérdésemre, hogy van-e üzleti vagy pénzügyi tervük azt felelték: Nem vagyunk mi multik!

Hadd oszlassak el egy félreértést: Üzleti és pénzügyi tervre nem csak a multiknak van szükségük!

Ha szeretnéd világosan látni, hogy hol állsz jelenleg, és szeretnéd megtudni, hogyan érheted el céljaidat, akkor legfontosabb dolgod, hogy elkészítsd ezeket a dokumentumokat.

Csak akkor juthatsz előre, ha van célod, ahová szeretnél eljutni, és van útvonalterved is, ahogyan a célodat el kívánod érni.

Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy túl későn kezdenek el pályázatot keresni. Ha szeretnél pályázatokat beadni, és pénzt is szeretnél nyerni – miért is ne szeretnél? – akkor előre kell gondolkoznod.  A pályázatok elbírálása gyakran hosszú időt (akár 2-3 hónapot) vesz igénybe. Ha egy őszi projektedhez szeretnél támogatást nyerni már év elején vagy előző év végén érdemes figyelned a pályázati kiírásokat.  Ezt persze csak akkor tudod megtenni, ha vannak terveid, ha tudod, mikor mit szeretnél megvalósítani.

Mielőtt nagyon megijednél, hadd nyugtassalak meg: ha a fenti félreértéseket tisztázod magadban, ha nem úgy tekintesz a pályázati pénzekre mint fő bevéltei forrásra, hanem mint egy kiegészítésre, melynek segítségével biztosabban képes leszel projektedet megvalósítani, akkor érdemes pályáznod.

Ha tervezed vállalkozásod bővítését és rendelkezel hozzá a szükséges tőkével is, akkor is érdemes utánanézned, van-e lehetőséged pályázaton támogatást nyerni. Ha igen, akkor spóroltál magadnak esetenként több millió forintot, ha pedig mégsem, akkor sem vesztettél semmit.

Akkor is érdemes elgondolkoznod pályázat beadásán, ha a szükséges kiadásokat csupán részben vagy képes fedezni, hiszen a pályázat pont azt a célt szolgálja, hogy ilyen esetekben hozzásegítsen a megvalósításhoz.

Amennyiben nem rendelkezel egyéb forrásokkal, szívem szerint nem javasolnám, hogy elsőként pályázattal próbálkozz. Vannak egyéb lehetőségek is a forrásszervezésre, több lehetőséged is van, hogyan szerezz bevételeket szervezeted számára.

Ha érdekel, mik ezek a lehetőségek, iratkozz fel a hírlevelemre (jobb oldalon), hogy ingyen megkaphasd most készülő összeállításomat, melyben a forrásszervezés lehetőségeit gyűjtöm össze.

Ezt az összeállítást ingyen csupán hírlevelem olvasói kapják meg. Ha Te is szeretnél hozzájutni, iratkozz fel a jobb oldalon!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .