Ezzel a címmel jelentetett meg egy írást a Norvég Civil Támogatási Alap a blogjában.
A cikk egy mondatban arról szólt, hogy minden civil szervezet írja meg maga a pályázatát és ne bízza pályázatíróra, mert azok csak átverik, becsapják és lenyúlják őket, azon kívül értékelhetetlen pályázatokat nyújtanak be.

Először teljes mértékben felháborodtam a cikken és személyes sértésnek vettem… Aztán lehiggadva úgy döntöttem: Akinek nem inge, ne vegye magára. Ezért hát nem veszem…

Mégsem tudok szó nélkül elmenni a cikk mellett. Hogy miért?


Őszintén végignézve a pályázatíró szegmensen és végiggondolva az elmúlt évek megkereséseit, amikor azért jöttek hozzám, mert más átverte, becsapta, otthagyta őket, igenis van igazság a cikkben. Valóban lehetett hallani olyan esetről, amikor egy-egy pályázatíró cég szinte szó szerint egyező tartalmú pályázatokat nyújtott be sorra. Illetve volt olyan eset is, amikor a projektmenedzsment szolgáltatást végzőnek egy ellenőrzés alkalmával fogalma sem volt arról, mi is az a projekt, amit ellenőrizni jöttek, mert csak a pályázatot írta meg…

Ugyanakkor mégsem tudok teljes mértékben egyet érteni a cikk tartalmával. Mégpedig azért, mert amit abban leírtak, az nagyon csúnya általánosítás. Nem minden pályázatíró csaló, nem minden pályázatíró ír személytelen, behelyettesített pályázatokat! És nem minden szervezet képes maga jó pályázatot írni….

Ügyfeleim 70%-a nonprofit szervezet. Szeretek velük dolgozni, mert hasznos munkát végeznek, mert eredményeik vannak, mert a tevékenységüknek társadalmi haszna van. Ők szeretnek velem dolgozni, mert együtt gondolkozunk, együtt tervezünk.
Hadd idézzek itt egy visszajelzést az egyik ügyfelemtől név nélkül:

„Nagyon köszönjük munkádat. Sokszor úgy érzem a szíved is benne van,többször figyelmesen kísérsz bennünket, tanácsaiddal ott vagy. Rengeteget jelent!! Köszönöm,hogy ilyen vagy!”

Megkérdeztem az ügyfeleimet, miért velem dolgoznak. Sokféle választ kaptam, néhányat hadd írjak ide:

  • Nincs emberem, aki tudna ezzel foglalkozni (ez volt a leggyakoribb ok. Azok a szervezetek, akik folyamatosan végzik hasznos tevékenységüket, általában emberhiánnyal küszködnek és a munkára fordítják a figyelmet az adminisztráció helyett, nincs szabad kapacitásuk ilyesmire.)
  • Nem szeretek papírmunkával foglalkozni
  • Hiába egyszer, úgy érzem, nem tudom megcsinálni
  • Hiába pályázunk sokat, mégsem nyerünk (Tisztában vagyok vele, hogy a civil pályázatok sikerének esélye sokkal alacsonyabb, mint a vállalkozói pályázatoké, de ha egy szervezet 8 beadott pályázatból egyet sem nyer, akkor valóban szüksége van segítségre.)
  • A benyújtással nincs is gondom, de az elszámolás és adminisztráció már nehéz feladat.
  • Szeretném, ha profi foglalkozna ezzel a területtel is.

Még sorolhatnám az indokokat. Nem teszem. A lényeg már így is látszik. Maguk a nonprofitok is úgy érzik, segítségre van szükségük.

Egy dologban azonban egyet tudok érteni az idézett cikk írójával:
„Aki pedig tényleg komolyan támogatni akarja a civileket a sikeres pályázásban, akkor ne helyettük akarjon megírni pályázatokat, hanem inkább őket segítse a saját pályázatuk összeállításában. Gondolják végig – közösen! – hogy miért, kiért akarnak csinálni valamit, milyen hatásokat akarnak elérni, milyen változásokat akarnak elindítani abban a kisebb-nagyobb közösségben, térségben, ahol a szervezet működik. Igen, ez komolyabb munka, mint „csuklóból” bepötyögni valamit az adatlap kérdései alá – de csak így keletkezhetnek valódi problémákra reagáló, valódi eredményekkel kecsegtető tervek. Ha pedig ez elkészült, elég leírni szép és egyszerű, logikus magyar mondatokban…”

Ez valóban fontos, én pályázatíróként is ezt teszem. Maguk a szervezetek, a céljaik és tevékenységeik is fontosak számomra. Mi valóban együtt gondolkozunk, együtt tervezünk, a projektek együtt születnek. Nyugodtan ellenőrizzenek, ismerem a projektet.

Te mit gondolsz a pályázatírókról? Miért bízod pályázatíróra a munkát? Vagy épp miért nem?

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .