A kormány mai ülésén megtárgyalta a pályázat kiírásához szükséges jogszabály-módosításokat és feltételeket – ismertette Giró-Szász András kormányszóvivő, és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatójukon.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a kormány döntésének értelmében pályázat keretében támogatás nyújtható azoknak a munkáltatóknak, amelyek számára a béremelések „saját erős” 5 százalékának az előteremtése is nagy nehézségeket jelent, illetve további támogatás nélkül esetleg csak a létszám csökkentésével tudnák a béremelés forrását előteremteni.

Az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat a kabinet elfogadta, hamarosan parlament elé is kerül. Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy ezt követően hirdetik meg a 21 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amelynek beadására 30 nap áll majd a foglalkoztatók rendelkezésére, az elbírálás pedig ugyancsak egy hónapot vesz majd igénybe. Így – mondta a politikus – a kompenzáció legkésőbb a júniusi bérekben jelentkezhet.

A pályázati feltételeket ismertetve az államtitkár kifejtette, elvárás, hogy a támogatást igénybe vevő társaság:

  • valamennyi munkavállalója esetében alkalmazza a bérkompenzálást;
  • 2012-ben – az előző évihez képest – nem csökkenhet a foglalkoztatottjai száma;
  • a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma nem haladhatja meg 20 százalékkal a 2011-es szintet.
  • Hozzátette, további feltétel, hogy az adott cég 2011-es bruttó átlagkereseti mutatója nem haladja meg a bruttó 215 ezer forintot.

A pályázható összeg mezőgazdasági tevékenységű gazdasági társaságok esetében 7 ezer euró/3 év, más társaságok esetében 200 ezer euró/3 év.

Az intézkedés hatásairól szólva Czomba Sándor elmondta, a szaktárca azzal számol, hogy az mintegy 450 ezer munkavállalónak jelenthet segítséget.

Az államtitkár a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek bérkompenzációs ügyeivel kapcsolatban megjegyezte, hogy képviselőikkel még folynak a tárgyalások, melyek várhatóan még ezen a héten le is zárulnak.

Forrás: kormany.hu

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..