Felmerült már benned a kérdés, hogy vajon a kiválasztott pályázat jó lehet-e a vállalkozásodnak, szervezetednek?

Mit nézz meg egy pályázati felhívásban, ami alapján eldöntheted, tudsz-e pályázni?

Az alábbi szempontok vizsgálatával megtudhatod a választ!

1. Ki pályázhat?

Az egyik legfontosabb, amit meg kell nézned, hogy kik nyújthatják be a pályázatot?

Milyen jogi formával lehet pályázni?

Ez lehet vállalkozás (Bt., Kft., egyéni vállalkozás), nonprofit szervezet (egyesület, alapítvány), társadalmi vállalkozás, stb.

A pályázati felhívásban pontosan meg van jelölve, hogy a pályázók kik lehetnek.

Ha megfelel a szervezeti formád az elvárásoknak, akkor az első pontot kipipálhatod. 🙂

2. Milyen egyéb elvárásokat fogalmaz meg a pályázati felhívás a pályázó szervezettel kapcsolatban?

Ezek az elvárások lehetnek például földrajzi elhelyezkedésre vonatkozóak. Azaz a vállalkozás egy bizonyos régióban kell, hogy telephellyel, székhellyel rendelkezzen.

Az elvárás lehet gazdasági elvárás. A teljesség igénye nélkül néhány ilyen:

– kettős könyvvitel

– árbevétel nagysága

– tőke nagysága

– foglalkoztatottak száma, stb…

Fontos, hogy alaposan olvasd át a pályázóra vonatkozó feltételeket és nézd meg, hogy minden ponton megfelel-e a szervezeted az elvárásoknak, mert ezek olyan szempontok, amelyeket, ha nem tudsz teljesíteni, a pályázatodat további értékelés nélkül azonnal elutasítják.

3. Milyen tevékenységek támogathatóak a pályázatból?

Annak érdekében, hogy ezt gyorsan és könnyen meg tudd tenni, javaslom, hogy készíts egy részletes, pontos listát arról, hogy mire lenne szükséged, mit szeretnél megvalósítani és mik azok a dolgok, amelyek már az álmaid elérését segítik.

Azaz legyen 3 prioritásod:

1. A működéshez, a folyamatossághoz SZÜKSÉGES dolgok (például munkaerő, felújítás, új eszköz beszerzés)

2. A fejlődés érdekében vágyott dolgok, amelyek a növekedést, továbblépést segítik.

3. Mindazok, amik az első két listán túlmutatnak, de szeretnéd, hogy megvalósuljanak. 🙂

Írj egy minél részletesebb, minél alaposabb listát, amely legyen mindig kéznél. Természetesen ez nem kőbe vésett lista, mert ha valami még eszedbe jut, vagy felmerül, folyamatosan bővíthető, vagy épp a megvalósult dolgok kihúzhatóak. 🙂

Ha megvan a listád, akkor egyszerűen csak vesd össze a listán szereplő tevékenységeket a pályázati felhívásban felsorolt megvalósítható, támogatható tevékenységekkel.

Ha találsz közös pontot, akkor már csak azt kell megnézned, hogy a közös pont a prioritásod mely pontján található, azaz mindenképpen érdemes megpályáznod, mert olyasmire irányul, amire szükséged van, érdemes lehet megpályáznod, mert előrébb visz vagy pedig egy vágyott dologra irányul. Ez utóbbi esetben mindenképp mérlegelj, esetleg konzultálj egy szakemberrel, hogy az adott pályázat vállalható-e számodra, aktuális lehet-e most vagy tedd el későbbre.

Ha találtál olyan tevékenységet, amire tudsz és szeretnél is pályázni, akkor olvashatod tovább a felhívást, mert még mindig van néhány mérlegelendő, megvizsgálandó, eldöntendő dolog. 🙂

4. Mekkora támogatást lehet nyerni a pályázaton?

Nézd meg, mekkora az elnyerhető támogatás maximális összege és mekkora a támogatási intenzitás.

A támogatási intenzitás azt jelenti, hogy a projekted megvalósításához szükséges összeg maximum hány százalékát fizetheted a támogatásból.

Ha a támogatási intenzitás 50%, akkor a beruházás 50%-át fizetheted támogatásból, a fennmaradó összeget saját vagy egyéb forrásból kell finanszíroznod.

Egy dologra figyelj: Ha a beruházás teljes összege magasabb, mint az elnyerhető legmagasabb támogatás és az ehhez biztosítandó saját forrás összege, akkor az ezen felüli összeget is saját forrásból kell biztosítanod.

Mindezek fényében nézd meg, hogy tudsz-e elegendő saját forrást biztosítani és a támogatás összege elegendő-e a megvalósításhoz.

Ha minden kérdésre igen a válaszod, akkor már nem sok kérdés maradt, amire válaszolnod kell annak érdekében, hogy biztosan tudd, hogy indulhatsz-e az adott pályázaton.

5. Mekkora a projekt megvalósítására rendelkezésre álló idő, azaz a projekt időszak minimális és maximális hossza, illetve mikor lehet megvalósítani a projektet, van-e megadott kezdő és befejező dátum vagy időintervallum?

Nézd meg, hogy amit szeretnél megcsinálni, azt meg tudod-e tenni a meghatározott idő alatt. Ha például foglalkoztatásra szeretnél pályázni, akkor a megadott intervallumban meg tudod-e azt valósítani. Ha építési beruházást tervezel, akkor a meghatározott idő alatt be tudod-e fejezni, vagy épp el tudod-e kezdeni.

Elképzelhető, hogy a pályázat keretében építési beruházást szeretnél megvalósítani, a beruházás annyi előkészületet igényel, hogy nem leszel képes adott időben elkezdeni a projektet.

Ha esetleg rendezvényre pályázol, elképzelhető, hogy nem tudod a megadott intervallumban megszervezni vagy épp hosszabb vagy esetleg túl rövid lenne a rendezvény az elvárásokhoz képest. Ezekben az esetekben nem tudsz pályázni.

Ha azonban minden eddigi kérdésre igennel tudtál válaszolni, akkor már csak egy igazán apróság maradt el, amit egyébként az egész folyamat legelején érdemes csekkolnod. 😉

6. Az utolsó kérdés, amit az elején érdemes feltenni: Mikor van a pályázat benyújtási határideje?

Az internet sajnos tele van már lejárt határidejű pályázattal. Nagyon sok megkeresést kapok, hogy nézzek meg egy-egy pályázatot, hogy az adott vállalkozás, szervezet meg tudja-e pályázni.

Annak érdekében, hogy ne dolgozzak feleslegesen, először mindig azt nézem meg, hogy a pályázati felhívás aktuális-e még? Beadható-e még?

Tegyél Te is így és először azt nézd meg, hogy mikor lehet a pályázatot beadni, azaz nem késtél-e még le róla?

Ha nem, akkor vizsgáld meg a korábbi bejegyzéseimben található szempontokat és a végén döntsd el, hogy a benyújtásra rendelkezésre álló idő alatt össze tudod-e állítani a pályázatot, be tudod-e szerezni a szükséges csatolandó dokumentumokat.

Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a benyújtási határidő végéig van még 1 hónap, de ha különböző engedélyeket kell csatolnod a kérelemhez, amelyek még nem állnak rendelkezésedre, előfordulhat, hogy nem tudod összeállítani a pályázati dokumentációt a rendelkezésre álló idő alatt.

Ha nincs ilyen akadály előtted, akkor pályázásra fel!

Ha bármi kérdésed maradt vagy mégis bizonytalan vagy, hogy egy adott pályázat jó lehet-e Neked, érdemes-e pályáznod, keress meg! Személyes konzultáció keretében vállalom, hogy megnézek Neked konkrét pályázati kiírást, hogy megfelelsz-e, tanácsot adok, hogyan tudsz a pályázat benyújtására felkészülni, mire érdemes figyelned, mit hogyan kell összeállítanod.

Ha érdekel a lehetőség keress meg e-mailen, telefonon vagy a Facebook oldalamon!

A kép forrása: pixabay.com

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .