Benned is felmerült már a kérdés:i„Honnan tudom, hogy én pályázhatok-e?” Ha igen, jó helyen jársz, ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogyan döntheted el, Neked szól-e ez pályázati kiírás vagy sem?

Amikor megnézed a lehetőségeket a neten, a listában megtalálod a pályázat címét, amely egy igen rövid összefoglalója annak, milyen célra kívánják fordítani a felajánlott összeget, valamint a pályázat kódját zárójelben. Ez a cím csupán arra jó, hogy első körben eldönthesd, érdekes lehet-e számodra az adott pályázat vagy sem. A zárójelben szereplő kód pedig csupán annak mond valamit, aki már tisztában van a magyarországi pályázati rendszerrel, megismerkedett a rövidítésekkel. A későbbiekben erről is írok majd Neked.

A címet látva még nem tudod biztosan eldönteni, hogy Te pályázhatsz-e az adott kiíráson, de azért kapsz némi támpontot. Ha például szerepel a turisztikai fejlesztés szó a címben és Te ásványvíz palackozással foglalkozol, akkor jó eséllyel nem a Te pályázatodról van szó. Ha azonban a technológiai fejlesztés szót látod, akkor érdemes lehet megnézned, mit is találsz a cím alatt.

Ha úgy találod, hogy érdekes számodra a cím, megnézed a pályázati kiírást. A kiírás részét képezi minden esetben egy pályázati felhívás és egy útmutató, valamint még tetszőlegesen sok egyéb melléklet. A kiválasztáshoz azonban ezen kettőre, eze közül is elsősorban a felhívásra van szükséged.

Nézzük végig, mi is tartalmaznak a pályázati felhívás. Általában az alábbi elemek találhatóak benne, sorrendjük azonban eltérő lehet:

1. A támogatás célja: A felhívás röviden tartalmazza azt a célt, amelyre a pályázati pénzt fordítja a kiíró. Ebből a leírásból már nagyjából megállapíthatod, hogy rendelkezel-e olyan projekttel, amely ezt a célt akarja elérni. Ha igen, akkor érdemes tovább olvasnod, hogy valóban megfelelsz-e a kiírásnak.

2. Rendelkezésre álló forrás: Itt láthatod, hogy a kiíró összesen mennyi pénzt szán az adott cél megvalósításának támogatására, azaz összesen mekkora összeget osztanak szét. Ennek azért van jelentősége, mert ha megnézed azt is, hogy mekkora összegre lehet pályázni, ezek hányadosa megmutatja, hogy kb. hány pályázatot fognak támogatni.Vannak olyan kiírások, ahol előre meg is adják, hogy mennyi a támogatható pályázatok várható száma.

Ha olyan területet érint a pályázat, ahol várhatóan magas a pályázók létszáma, és a pályázható összeg is viszonylag magas, ugyanakkor a rendelkezésre álló keretösszeg viszonylag alacsony, az azt jelenti, hogy kevés számú pályázatot fognak támogatni. Ilyenkor érdemes megfontolni, hogy megéri-e erőt és energiát belefektetni a pályázat megírásába. Nyilván, ha projekted minden tekintetben megfelel a kiírásban megfogalmazott céloknak, részcéloknak és prioritásoknak, akkor érdemes megpróbálkoznunk vele.

Szerencsés esetben a rendelkezésre álló keretösszeg viszonylag magas, és sok pályázót tudnak támogatásban részesíteni. Minden esetre a döntés meghozatalában ez az összeg is segítséget nyújthat Neked.

3. Pályázók köre: Itt írják le, hogy ki jogosult pályázat benyújtására. Ebben a részben meghatározzák például a pályázók jogi formáját, esetleg kikötés lehet, hogy milyen hosszú ideje szükséges a létezés, aktív működés, gyakran meghatározzák, hogy hol lehet a pályázó székhelye. Ha az ebben a pontban megfogalmazott kritériumoknak nem felelsz meg, akkor nem is érdemes tovább olvasnod, nem indulhatsz a pályázaton!

A lehetséges pályázók köre után külön ki szokták emelni a különböző kizáró okokat, ha a szervezeted megfelel pályázati kiírásnak, mindenképp olvasd el a kizáró okokat is, hogy biztos lehetsz benne, azok közül egyik sem érint Téged.

4. A fentiek után következnek a pályázat tartalmi elemeivel kapcsolatos információk: a támogatható és nem támogatható tevékenységek, valamint az elszámolható és nem elszámolható költségek rövid ismertetése, a projekt megvalósítására rendelkezésre álló idő, azaz a projekt időszak minimális és maximális hossza. Ezek részletesebb kifejtését az útmutató tartalmazza, melyet akkor kell elolvasnod, ha a felhívás alapján úgy ítéled meg, hogy az adott pályázat érdekes Számodra, megfelelsz az elvárásoknak, és az Általad végzett tevékenységet felsorolták a támogatható tevékenységek listáján.

5. A felhívás végén megtalálod a pénzügyi feltételeket. Itt olvashatod, hogy mekkora az az összeg, amelyet a pályázaton maximálisan igényelhetsz, mekkora önrész biztosítása szükséges. A pályázat finanszírozási adatai is itt szerepelnek, azaz, hogy a pályázat elő-vagy utófinanszírozású, egy összegben vagy szakaszosan folyósítják az elnyert támogatást.

6. Mindezeket pedig a beadással kapcsolatos technikai információk követik. Itt találod meg, hogy a pályázatot hány példányban szükséges beadni, milyen formában (nyomtatott, elektronikus), mi a beadási határidő és mi a benyújtás címe.

7. A dokumentum legvégén pedig megtalálható, hogy bővebb információért hova fordulhatsz, általában e-mailcímet és telefonszámot adnak meg.

A pályázati felhívás átolvasásakor tehát azt kell megnézned, hogy a szervezeted megfelel-e az elvárásoknak (például a gazdálkodási formát nem zárták-e ki a támogatható szervezetek közül. Azaz, ha például evá-s Bt-d van, nézd meg, hogy a kizáró okok között nem szerepel-e ez a kitétel.) A támogatható tevékenységeket,vagy azok közül legalább néhányat végzel-e, rendelkezel-e a szükséges önrésszel, képes vagy-e a megadott határidőn belül megvalósítani a projektet. A mennyiben ezekre a kérdésekre igen a válaszod, még mindig eldöntheted, bele akarsz-e vágni a pályázat megírásába. Ha úgy döntesz, hogy igen, olvasd el az útmutatót is, nézd meg a pályázati adatlapot is, majd állj neki a pályázati anyag összeállításának.

Ha van a témához kapcsolódó kérdésed, írj megjegyzést!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..