Ha szorgalmasan olvasgatod a Pályázatfigyelő honlapját vagy figyeled a Pályázatok menüpont alatt a Pafi hírdobozát, mostanában (is) gyakran találkozhatsz olyan pályázatokkal, amelyeket különböző cégek, szervezetek írnak ki, és a címük szerint ingyen weboldalra lehet pályázni. Vannak olyanok is, amelyekben kedvezményes honlapra pályázhatsz. Azok esetében azt érdemes megnézned, hogy máshol ugyanazt a szolgáltatást mennyiért kapod meg, Valóban kedvezmény-e a kedvezmény?

Mai cikkemben azt nézem meg, milyenek is azok az ingyen honlapok.

Ugye milyen jól hangzik? Kaphatsz ingyen egy kész weboldalt.

A kiírások között azonban nehezen találsz olyat, amelyik valóban költségek nélkül juttatna Téged weboldalhoz. Ugyanakkor akadnak olyanok, ahol valóban kedvezményesen lehet saját céges vagy szervezeti honlapod.

Az alábbiakban összegyűjtöttem, milyen lehetőségek közül válogathatsz (természetesen név nélkül – de ha a Pafi keresőjét használva rákeresel, hogy „honlap”, az összeset egy helyen megtalálhatod. Jó csemegézést!

 

Szóval mennyi az annyi?

Egy felhívást találtam, ahol a honlap valóban ingyenes

Legalábbis sehol nem írnak róla, hogy bármit is fizetni kellene, az ingyenességet azonban többször is kiemelik. Ennek a kiírásnak is van azonban szépséghibája: az összes benyújtott pályamű közül mindössze a 2 legjobbnak ítélt művet benyújtó szervezet számára készítik el a díjmentes honlapot. Emellett egyáltalán nem beszélnek arról, hogy a honlaphoz szükséges domain regisztrációs és fenntartási költségét, valamint a szükséges tárhely bérleti díját ki fizeti. Gondolom a pályázó…

 

Egy másik kiírás nem teljesen egyértelmű, de a következőket tartalmazza:

  A pályázat keretében a pályázók számára, az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk:
 • nyílt forráskódú portálmotorra épülő CMS (tartalomkezelő) rendszer telepítése (mint pl. WordPress),
 • – grafikai és tartalmi megjelenés kialakítása bemutató oldal alapján egyedi képekkel és átadott tartalommal testreszabva,
 • – a honlap üzemeltetéséhez szükséges tárhely biztosítása 2.400 Ft+ÁFA/hó áron,
 • domain regisztráció biztosítás .hu végződéssel 4.500 Ft+ÁFA/2év áron (egyszeri díj, ha szükséges),
 • a pályázó által beküldött anyagokkal való kezdeti tartalomfeltöltést.
 • a pályázók vállalják, hogy a honlap megjelenéséhez szükséges tárhelyszolgáltatást 4 évig a Pályázatot kiíró cégtől veszik igénybe.

Itt ugye nem derül ki, hogy a felsorolt összegeket ki kell-e fizetni, de feltételezem, hogy igen, ha vállalni kell azt, hogy 4 évig az adott cégtől rendeljük meg a tárhelyszolgáltatást… Elsőre nem tűnik soknak a havi 2.400 Ft+Áfa összeg, de ha szétnézünk a piacon, találhatunk ennél kedvezőbb feltételekkel dolgozó tárhelyszolgáltatókat is (pl. Pagonymédia)

 

A következő kiírásra nők pályázhatnak

A pályázat keretében ingyen WordPress alapú blogot vagy honlapot készítenek számukra, melynek keretében a következőket ajánlják:

Egyedi téma – design kialakítása
Az oldalsávban igény szerint reklámokat (Google adsense, banner stb) helyezünk el, állítunk be.
Kép, bemutatkozó oldal
Blogbejegyzések, cikkek, tanulmányok feltöltése
Facebook és egyéb közösségi oldalakra mutatás, elérhetőség megjelenítése
Hírlevélszerkesztő igény szerint
Keresés az oldalon-funkció beállítása
Kulcsszavakba sorolás és kategóriák beállítása
Meglévő dokumentáció és bejegyzések testreszabása, max 5 cikk erejéig ezek felvitele az oldalra

További ajándékaink:
1. Ingyenes tanulmány arról, hogyan használhatja új honlapját (kezelőfelület használata, statisztikák elemzéséhez szükséges tudás, köremail- és hírlevél küldés beállítása)
2. Ingyenes tanulmány arról, hogy mik a távlati lehetőségek az oldalon
3. Ingyen foglaljuk le az Ön által kért domainnevet (.com, .net, .org, .info, .biz., .hu kiterjesztéssel, kivéve a .eu 4000 Ft/év)
További kedvezmény: A speciális wordpress tárhelyünk honlapon közzétett árából 20% kedvezményt adunk az első évben. (tehát 3500 Ft+Áfa/év (4375 Ft) helyett 2850 Ft+áfa/első év (3800 Ft).”

Úgy vélem, ez egy korrekt ajánlat. Bár nincs teljesen ingyen, mert a tárhelyért fizetned kell, de nagyon korrekt árat.

 

A következő kiírás címében ingyen professzionális weboldal elkészítését vállalják gyakorlatilag bárki részére

Az azonban a felhívásból sok részlet nem derül ki arról, milyen is lesz ez a professzionális weboldal, van egy link, ahol referenciákat lehet nézegetni… Mindenki döntse el, ezek alapján megfelel-e neki az ajánlat vagy sem…

A honlap elkészítéséért valóban nem kérnek pénzt, ugyanakkor itt sem ússzuk meg a domain regisztráció és 2 éves tárhely szolgáltatás költségeit, melyek összesen 49.000 Ft költséget jelentenek.

 

Nézzünk egy újabb ingyenes honlapot… ez eddig a legcselesebb 🙂

A pályázati kiírás bemutatja, hogy milyen szolgáltatás csomagot lehet elnyerni a pályázaton. Ez tartalmazza a domain regisztrációt, 1 évre a tárhely biztosítását, az üzleti profilnak megfelelő honlap struktúra megtervezését, kialakítását, programozását, az admin felület használatát, stb…

Egy röpke mondatrész erejéig megemlítik, hogy a regisztrációt követően a pályázati regisztrációs díj befizetése után postázzák a pályázati dokumentációt. Hogy mennyi a regisztrációs díj? Csak a honlapról derül ki (ott sem rögtön a linkre kattintva), hogy bizony 85.000 Ft -ot kell befizetnünk azért, hogy egy WordPress alapú weboldalt kapjunk.

 

(Ha WordPress oldalt szeretnél valóban kedvező áron megbízható tárhellyel, szólj, tudok segíteni 😉 )

 

A sor még folytatódik!

 

Egy újabb kiírás, amelyben a honlap ingyen van, csupán a tárhelyért és a domain regisztrációért kell fizetnünk, az ár viszont igen kedvező: tárhely: 3.990 Ft + Áfa /év és domain regisztráció 3.000 Ft/2 év

Arról azonban igen szűkszavúan nyilatkoznak a kiírásban, hogy ezért cserébe milyen honlapot kaphatunk. Valószínűleg egy igen egyszerű, alapfunkciókkal rendelkező előre kialakított mintából kivitelezett honlapról van szó. Ennyi pénzért ne is várjunk egyedi igényeknek megfelelő, mindne funkcióval felszerelt csodát…

 

Ugyanaz más megfogalmazásban

És egy újabb verzió: ingyen van a domain regisztráció és a tárhely is, csupán egy egyszeri 5.000 Ft + Áfa regisztrációs díjat kell befizetni és vállalni kell a havi honlap karbantartási költség fizetését 2 éven keresztül, mely 5.000 Ft+Áfa/hó összeget jelent.

Az összeg kb. ugyanakkora, csak másképp hívják Nagyon leleményes 🙂

 

Weboldal részletre!

Ma már mindent megvehetünk részletre, hűtőt, TV-t, laptopot, kocsit, lakást és weboldalt is.

A szolgáltatás díja egy egyszer 10.000 Ft + Áfa, majd 6 hónapon keresztül hvai 6.000 Ftáfa részlet. Az ezt követő 6 hónapban azonban nincs költségünk a honlappal. Egy év letelte után tárhely bérleti díjat kell fizetnünk, amely nem túl sok 5.000 Ft+Áfa/év.

 

Amint látod, lehetőség rengeteg.. kérdés, melyik is éri meg? Érdemes-e elkötelezned magad mondjuk 4 évre, egy ingyen honlapért cserébe? Vagy valóban szeretnél-e kifizetni 85.000 Ft-ot egy WordPress weboldalért, melyet, ha rászánsz egy kis időt, akár magad is elkészíthetsz?

 

A weboldal készítés piaca elég telített, rengeteg céget, szolgáltatót találunk a kicsiktől a nagyokig. Rendelhetünk egyszerű WordPress alapú weboldalt vagy a saját egyedi igényeink szerint különböző meglévő modulokból összeállított egyéb oldalt, de ha elég pénzük van, vagy szükségünk van rá, akkor készíttethetünk teljesen új, egyedi honlapot is. A lehetőségek végtelenek, az árak pedig bármekkorák lehetnek… A kérdés, hogy Te mit szeretnél és mennyit szeretnél áldozni erre…

 

Ha van honlapod, vagy szeretnél honlapot készíteni, készíttetni, kérlek írd meg hozzászólásban a véleményed! Írd meg, indulnál-e pályázaton, miért igen vagy nem?

Ha van honlapod, kérlek írd meg, hogy magad készítetted, vagy mással készíttetted? Mennyire vagy elégedett vele? Ha most kezdenéd hogy csinálnád?

Mi a véleményed, érdemes honlapra pályázni?

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

This article has 11 comments

 1. Anikó Reply

  Nagyon jó téma:)
  Néha benézek én is a Pafira amellett, hogy már csak a partnerség miatt is téged rendszeresen olvaslak.

  A tájékozatlanságra, tudatlanságra alapuló kiírások jól jellemezik a mai magyar valóságot.

  Az mind szép és jó, hogy lehet weboldala valakinek ingyen.
  De vajon a saját tárhelyre saját domainnel telepített oldal csak újabb költségtényezőt jelent, vagy bevételt is remélünk?
  Ha bevételt akarunk, akkor vajon rendelkezünk-e megfelelő tervvel, stratégiával a pénztermeléshez?
  Megfogalmaztuk-e a célt? Ki a célcsoport? Milyen kulcsszavak? Stb.

  Ennek fényében csak egyetérteni tudok veled, wp-suli.hu ill. pagonymedia. Na jó, esetleg még megacp.hu (bár ez utóbbi csak tárhely és domain)

 2. Jakab Emese Reply

  Anikó! Teljesen igazad van. Egy honlap még önmagában nem elég. Akinek van, az tudja, miről beszélek 🙂

 3. Kassai Katalin Reply

  Tehát nem pályázni, hanem rákeresni kellene leginkább egy tapasztalt honlapkészítőre. Ezek miatt a megtévesztő “lehetőségek” miatt esett vissza – remélem, csak átmeneti időre – az én kis vállalkozásom is. Miután összeállítok egy árajánlatot, azután kutakodni kezd a megrendelő…s ugyan miért ne az ingyenes verziót választaná??? A gondok majd akkor jelentkeznek, amikor előkerülnek bizonyos igények, amelyek testreszabott, egyedi megoldást igényelnek, illetve a honlap ismertségén, látogatottságán szeretnének javítani. Újabban ilyen feladatokat kapok: meglévő weboldalak átkutyulása, saját domain, admin felület bővítése…stb. Ez lenne manapság a dolgok rendes menete?

 4. István Reply

  Sziasztok!

  Véletlen jutottam el erre a honlapra, a weboldal tendereket olvasgatom, amelyre pályázatot nyújthatnék be. Nos, elolvastam amiket írsz, érdekes, de mondanék egy példát. A mi cégünk, a http://www.Internettudakozo.hu kft. a honlapot is ingyen készíti, és a tárhelyért sem kell fizetni. No persze ebben nem lenne semmi haszon ha csak ennyi lenne. A cég azoknak készíti el ingyen a weboldalt, akik hirdetik magukat az oldalukon, ami természetesen pénzbe kerül. És nem minden weboldal ingyenes, csupán azok, amelyek kisebb adatbázisos felépítésűek, vagy teljesen statikusak.

  És megjegyezném, az oldalak amiket készítünk nem csunyák.
  Persze a régen regisztrált cégek oldalai régiek, és csak addig van weboldal, amíg a szerződés él. pl., ha 2 évre fizetsz egy banneres megjelenést, akkor 2 évig lesz egy aktív weboldalad + egy nagyon jó látogatottságú tudakozó oldalon 2 évig egy reklámod, + a termékeidre és szolgáltatásaidra keresve is feljön a weboldal linkje, így szinte garantált a látogatottság.

  Persze van itt még cég, ingyen weboldallal, csak azok nem weboldalak, csupán a tartalom dinamikus. Pl. a cylex tudakozó. Nekik igazából nincsenek weboldalaik, csupán a fő weboldal, és a cég adatait jelenítik meg.

  pl.:
  nálunk: http://alkotasgepgyarto.internettudakozo.hu
  cylex:http://www.cylex-tudakozo.hu/alkot%C3%A1s+g%C3%A9pgy%C3%A1rt%C3%B3.html

  + a maszek, hiszen sok weboldal programozónak nincs is munkája sajnos, és ők maszekolnak, a megélhetésért, de ki nem? 😉

 5. Jakab Emese Reply

  Kedves István!

  Köszönöm a hozzászólást. Amit írtál az tulajdonképpen azt támasztja alá, amit írtam: az ingyen weboldal sincs ingyen. Persze az ügyfél nem a weboldalért fizet, hanem a reklámért, de valamiért mindenképp fizet…
  Nem feltétlen csúnyák az ilyen weboldalak, de úgy gondolom, nem eléggé testre szabhatóak, nem bármikor szabadon változtathatóak, gyakran meg van kötve, hogy milyen és mennyi reklámot helyezhetsz el rajtuk, milyen kódolást engedélyez (pl. html, php, stb…) és valljuk be, sokszor a domain sem épp a legszerencsésebb…
  Persze indulásnak, első lépésnek az ilyen oldal is jó lehet, de ha valaki pl. webáruházat szeretne vagy sok aloldalt, aldomaint az oldalára, akkor ezek a lehetőségek számára nem épp a legmegfelelőbbek…
  Ugyanakkor ha valaki szán egy kis időt és pl. keres egy megbízható, nem túl drága tárhelyszolgáltatót, megismerkedik a WordPress-szel (ami ugye szintén ingyenes), szinte bármit ki tud hozni a weboldalából és lehet, hogy nem fizet többet, mint egy “ingyen” weboldalért, viszont megvan a teljes szabadsága abban, milyen lesz a honlapja.

  A bejegyzésemmel nem szerettem volna senkit megbántani, hiszen vannak olyan ingyenes lehetőségek, amelyek jól használhatóak, mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy jár jobban.

 6. István Reply

  Nem cáfolásként, csupán megjegyzésként mondom, hogy nálunk, és ez nem reklám, az oldalak személyre szabhatóak, sőt, ez már ugyan saját személyiségem miatt, de annak ellenére hogy nekünk van egy bevált sablon rendszer, bár ez előttem lett megvalósítva, mióta én vagyok a cégnél, minden cégnek egyedi weboldalt készítek, és eddig mindenki elégedett volt vele.
  természetesen sok mindent lehet elkészíteni wordpressel, vagy joomláva, vagy egyéb CMS-ekkel, drupal stb., de vajon ezek mennyit védenek a hackerek betörései ellen?
  A legtöbb olyan oldal amely ingyenes, az elkészítése utáni 2 hónapban hackerek áldozata lesz. Nem kell feltétlen nagy dologra gondolni, de pl egy kód beszúrása elég ahhoz, hogy a google az oldalt veszélyesnek titulálja.
  Továbbá a laikus “weboldalkészítők”, tehát a “wuswug” programozók, (what you see is what you get), nem tudnak olyan védelmet beleépíteni pl. az ön által megemlített webshop programkódjába, mint egy programozó.
  Egyébként az szinte biztos hogy cégek nem dolgoznak ingyen, valamit valamiért alapon megy a dolog. De ha egy pályakezdőnek felajánlják, hogy készítse el a weboldalt, az többnyire csupán a referencia miatt el fogja fogadni, de ha még is kér érte egy összeget, az annyira jelentéktelen, maximum 10-20%-a cégek által kért weboldal áfás árának.

  Érdemes átgondolni tehát, hogy kit bízunk meg, mennyiért, és ebben az árban mi az ellenszolgáltatás értéke, tehát hogy az ár amit kifizetünk, meg éri-e.

 7. Jakab Emese Reply

  Kedves István!

  Az utolsó mondatoddal nagyon egyet értek!
  Nem az ingyen honlapok ellen beszélek, csupán ezt szeretném én is érzékeltetni: nézzük meg, nekünk az megéri-e, arra van-e szükségünk, nehogy később megbánjuk! 🙂

  A munkádhoz sok sikert kívánok és köszönöm a hozzászólásaidat!

  Emese

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..