Megjelent a 33/2011. (IV. 28.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

2011-től évente június 15. és július 15. között lehet benyújtani támogatási kérelmet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére szóló támogatás igénybevételére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Az ebben a kérelem benyújtási időszakban benyújtásra kerülő támogatási kérelmek feldolgozásában nem vesznek részt a helyi akciócsoportok. Kérjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy a támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatban felmerült kérdéseikkel forduljanak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügyfélszolgálatához.

Támogatható tevékenységek:

– eszközbeszerzés

– meglévő ingatlan fejlesztésére, bővítésére, új ingatlan építés

– az épülethez vagy épületrészhez kapcsolódó kapcsolódó kisléptékű infrastruktúra-fejlesztés

minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer, szabvány bevezetés

 

A támogatás éves keretösszege: 7 Mrd Ft.

 

A támogatás mértéke (minimum 1 M Ft):

– hátrányos helyzetű területen megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható kiadás 65%-a, de legfeljebb 35 000 000 Ft;

– egyéb területen megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható kiadás 60%-a, de legfeljebb 35 000 000 Ft.

– Az ingatlanhoz kapcsolódó kisléptékű infrastruktúra-fejlesztésre legfeljebb 10 000 000 Ft támogatás igényelhető.

–  Minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer, szabvány bevezetésére legfeljebb 2 500 000 Ft támogatás igényelhető.

 

A támogatás igénybevételére jogosult:

– működő mikrovállalkozás,

– induló mikrovállalkozás,

– természetes személy, aki vállalja, hogy a támogatás megítélését követően az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig egyéni vállalkozóként nyilvántartásba veteti magát és tevékenységét, amennyiben főállású alkalmazottat nem foglalkoztat, főállásban ekként végzi

 

 

 

 

 

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

This article has 8 comments

 1. Zsófia Reply

  Kedves Emese!

  A kérdésem a következő:
  Az egyik ügyfelem szeretne pályázni. Jelenleg van már egy cége, de egy újat akar létrehozni autószereléssel foglalkozna.

  Ő induló vállalkozásnak számít? Ha igen, akkor csak egyéni vállalkozó lehet, vagy cégként is tevékenykedhet, ha vállalja a, hogy induló vállalkozó lesz.

  Köszönöm a Választ!

 2. Jakab Emese Reply

  Kedves Zsófia!

  Ha valaki természetes személyként adja be a pályázatot, akkor csak egyéni vállalkozóvá válhat. Ha céget szeretne alapítani, akkor cégként is kell pályáznia, azaz a pályázat benyújtását megelőzően létre kell hoznia a vállalkozást és vállalkozásként kell pályáznia.

  az induló vállalkozás fogalma azt jelenti, hogy a pályázónak nincs lezárt pénzügyi éve. De a vállalkozásnak attól még bejegyzettnek kell lennie. a Pályázat nem teszi lehetővé, hogy valaki magánszemélyként (természetes személyként) pályázzon és a támogatás elnyerését céggé alakuljon, csupán egyéni vállalkozó lehet.

 3. Góci Reply

  Kedves Emese!

  Mit takar az, hogy minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer? Illetve, hogy a pályázat benyújtását követően, mikor lehet számítani az elbírálásra? És azt lehet-e úgy, hogy beadjuk a pályázatot, mint Kft. és megvárjuk a döntést, és utána kezdünk hozzá az eszközök beszerzésébe az első kifizetési kérelem benyújtását követően?
  Köszönöm válaszod:
  Tisztelettel: Kacsora Kinga

 4. Jakab Emese Reply

  Kedves Kinga!

  A minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszerek például az ISO, ISO/TS szabvány, EMAS rendszer, Élelmiszer-biztonsági rendszer szabványok stb. A pályázatból ezen rendszerek bevezetése is támogatható,

  Az elbírálás az eddigi tapasztalatok alapján néhány hónapot vesz igénybe. Az előzetes ígéretek szerint igyekszenek tartani a 3 hónapos elbírálási időt, de elképzelhető, hogy még ennél is hosszabb időre kell számítani.
  A projektet elég elkezdeni, ha megszületett a döntés a támogatásról. Az első kifizetési kérelem benyújtását azonban nem lehet megvárni, hiszen akkor lehet kifizetési kérelmet benyújtani, ha már vannak a projektnek olyan részei, amit megvalósítottatok és ki is fizettetek. Az utófinanszírozás arról szól, hogy Neked saját forrásból meg kell valósítanod a projektet vagy az első vállalt szakaszát, ki kell fizetned a beszerzett eszközök, a megrendelt szolgáltatások ellenértékét, majd a kifizetési kérelem benyújtásának időszakában (amely az idén október 1 és 31. közé esik) benyújtod az ún. kifizetési kérelmet, amely többnyire egy kérelem lapból, egy szöveges és egyéb a megvalósulást bizonyító dokumentumokból, bizonyító egy számlaösszesítőből áll, a számlák és a kifizetést igazoló bizonylatok másolatából áll.
  Ezek után a kérelmet elbírálják és ha rendben levőnek találják, megfelel az előzetesen benyújtott költségvetés tervezetnek, a pályázatban bemutatott terveknek, akkor kifizetik a kért összeget.
  Ez is eltarthat hónapokig. Tehát mindenképpen arra kell számolnotok, hogy saját forrásból kell megvalósítani a beruházást, fejlesztést és az erre fordított összeget csak jóval később, utólag fogjátok visszakapni.
  Ha egyéb konkrét kérdéseitek vannak, keress meg e-mailben, kérlek, szívesen válaszolok és segítek.

  Ha kitöltöd a pályázati előminősítést, megnézem, hogy tudtok-e indulni ezen a pályázaton.

 5. Virág Anita Reply

  Kedves Emese!

  Szeretnék érdeklődni, hogy a 33/2011 (IV.28) VM rendelet-ben megjelölt formanyomtatványt pontosan hol találom meg?(ami a pályázat beadásához szükséges)Az benne van a rendeletben hogy az MVH honlapján, de nem találom.

  Szívélyes Üdvözlettel:

  Virág Anita

 6. Jakab Emese Reply

  Kedves Anita!

  A nyomtatvány még nem érhető el. Várhatóan az első beadási nap előtt 1-2 héttel teszik majd fel az MVH honlapjára. Ha figyeled a honlapomat, itt is megtalálod majd.

  Üdvözlettel:

  Emese

 7. Gábor Reply

  Kedves Emese!

  Vajon oktatással foglalkozó induló vállakozás is pályázhat erre vagy mezőgazdasággal kell foglalkozni?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Gábor

 8. Jakab Emese Reply

  Kedves Gábor!

  Egyáltalán nem kell mezőgazdasággal foglalkoznia a vállalkozásnak. Sőt a rendelet 6. §-a alapján: “Nem támogatható a már működő mikrovállalkozás fejlesztése, amely vállalkozás árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik.”
  A teljes rendeletet elolvashatja a bejegyzésben található linken.
  Sokkal fontosabb azt megnézni, hogy területileg hol valósulna meg a fejlesztés, szerepel-e a településlistában az adott hely (ezt a rendelet IV. melléklete tartalmazza).

  Üdvözlettel:

  Emese

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..