Sok szervezet és vállalkozás hónapjai teltek az elmúlt hónapokban feszült várakozással. A tavaszi időszakban beadott pályázatok bírálati ideje ugyanis a kormányzati átadás-átvétel és a kifizetések befagyasztása kapcsán jelentősen megnőtt. Több olyan szervezettel beszéltem, akik február-március környékén nyújtottak be pályázatot, az eredményre azonban szeptemberig várniuk kellett.
Sokan kerestek meg az eredmény kézhezvétele után, hogy segítsek: “Mit kell most tennem?” Sokan úgy vélik, hogy egy pályázat elkészítése csak addig nehéz, és addig igényel szakmai hozzáértést, amíg be nem adják. A valóság azonban kicsit más.
Ha egy pályázat nyert, azaz a bíráló bizottság javaslata és a döntéshozó szerv döntése alapján támogatásban részesül a projekt, akkor következik még egy fontos szakasza a pályázatkészítésnek. Ez pedig a szerződéskötés. Ne gondold, hogy a szerződéskötés csupán annyi, hogy aláírsz egy darab papírt.

Először is fontos kiemelnem, hogy a szerződéskötésre meghatározott határidő áll rendelkezésedre. Ha ezt a határidőt nem tartod be, az jogvesztő, vagyis elestek a támogatástól. Ez előfordulhat akkor is, ha nem teljesítitek a szerződés megkötéséhez szükséges feltételeket.

Nézzük most meg, mi minden képezi, képezheti részét egy támogatási szerződésnek, mire lehet szükséged és mire figyelj oda szerződéskötéskor!

1.    Különféle dokumentumok, iratok benyújtása

A szerződés mellékleteként több dokumentum csatolását is kérhetik. Ezek többségét csak akkor kell benyújtani, ha korábban a pályázat mellékleteként nem kerültek benyújtásra vagy azok tartalmában változás áll be. Ilyen például a cégkivonat, bírósági végzés, aláírási címpéldány, alapító okirat, alapszabály előírásszerű másolata. Sok pályázat esetében a szerződéskötéshez szükséges a pályázatban vállalt önrész rendelkezésre állását bankszámlakivonattal vagy egyéb módon igazolni. További dokumentumok lehetnek még a különféle engedélyek, hatósági igazolások, egyéb dokumentumok.

2.     Biztosítékadás
Több pályázat esetében – főleg EU-s támogatásoknál fordul elő – a nyerteseknek biztosítékadási kötelezettségük is van. Amennyiben így van, ez a támogatás folyósításának az előfeltétele. (Hogy erre van-e szükség, azt a támogatást nyújtó szerv határozza meg, és erről már a pályázati útmutatóban szó esik). Biztosítékot általában nem csupán a projekt megvalósítási, hanem a fenntartási időszakára, tehát a megvalósítást követően is kérnek.

Ilyen biztosítékok lehetnek:
–    felhatalmazás azonnali beszedésre a kedvezményezett (a pályázat nyertese) összes bankszámlájára vonatkozóan (inkasszó)
–    ingatlan jelzálog, ingó jelzálog (dologi biztosítékok)
–    bankgarancia, biztosítói garancia, készfizető kezesség (személyi biztosíték).
Persze a fentieken kívül a támogatási szerződésben más biztosítékot is kiköthet a támogató szervezet. Az EU-s támogatások biztosítékadási kötelezettségét külön kormányrendelet szabályozza.

3.    Több kedvezményezett esetén:

Sok projekt esetében lehetőség van vagy szükség lehet arra, hogy több szervezet, vállalkozás együttesen pályázzon, azaz pl. konzorciumot, társulást vagy társaságot hozzon létre. Ilyen esetben a támogatási szerződést az együttműködő partnerek mindegyikének alá kell írnia. Ha a köztük létrejövő társulási szerződés vagy a támogatási szerződés másképp nem rendelkezik, a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésére egyetemlegesen kötelezettek. A támogatást nyújtó szervezetnek meg kell ismernie és jóvá kell hagynia a konzorciumot, társulást vagy társaságot létrehozó szerződést.

4.    Támogatási szerződés módosítása

Néhány esetben szükséges lehet a támogatási szerződés módosítására is. Ilyen esetek lehetnek például:
–    azonosító adatokban történő változás (p. változik a bankszámlaszám)
–    a projekt bármely adatában történő változás (pl. változik a projekt befejezési határideje, ami az elmúlt időszakban bírált pályázatoknál a bírálati csúszás miatt elég gyakran előfordulhat. Ám vigyázz, mert a pályázati útmutatóban, vagy a pályázat beadását követően megjelentetett egyéb módosító hirdetményekben meghatározhatják a projekt végső határidejét. Azt nem szabad semmiképp túllépned!)
–    A pályázati anyaghoz elkészített és benyújtott, a bírálók által elfogadott költségvetés módosítása. Ez két esetben fordulhat elő: ha nem nyertél akkora összeget, amekkorát szerettél volna, vagy ha időközben rájöttél, hogy néhány költséget rosszul kalkuláltál (esetleg olyan gazdasági változások álltak be, oly mértékű infláció volt az adott költségek területén, amelyre nem számítottál). Nem minden esetben van szükség a költségek szerződéskötéssel egy időben történő módosítására. A költségek kategóriánként történő bontására és ütemezésére vonatkozóan sok esetben csupán bizonyos százalékot meghaladó változások esetén van szükség. Amennyiben a teljes kért összeget megnyertétek, csak akkor van szükség az eredeti költségvetés módosítására, ha valóban várhatóak változások és azok a megengedettnél nagyobb mértékűek. Amennyiben azonban nem nyertétek meg a teljes kért összeget, mindenképp szükséges költségvetés módosítást készítenetek. Ennek ugyanolyan részletesnek és ugyanolyan formájúnak kell lennie, mint a pályázati anyaghoz elkészített költségvetésnek. A korábban beadott költségvetési összegek indokolt mértékben, indoklással együtt módosíthatóak. A támogatás összege és aránya azonban semmiképp nem növelhető. Ez a költségvetés a szerződés részét képezi, ettől eltérnetek a megvalósítás során nem, vagy csak a szerződésben megengedett mértékben lehetséges

Végezetül

Amire mindenképpen figyelj:

–    Olvasd el alaposan a támogatási szerződést, ismerd meg a tartalmát és tartsd is be!
–    Tartsd be az aláírásra adott határidőt! Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra. Szerezd be időben a szükséges papírokat és ellenőrizd le, hogy minden szükséges dolog megvan-e a szerződéshez. Ha a szerződés nem megfelelő, elesel a támogatástól. Mindezt az alapos és időben történő dokumentum beszerzéssel és aláírással elkerülheted.
–    Ne feledd, hogy a támogatási szerződés mellékletét képezi az általad benyújtott pályázat is, így az abban foglaltak kötelezőek a pályázó számra. A támogatási szerződés tartalmazza a támogatás pontos összegét, a kedvezményezett összes azon kötelezettségét, amelyet a pályázat megvalósításával kapcsolatban vállalt. Például tájékoztatás, fenntartási, foglalkoztatási kötelezettségek. A támogatási szerződés képezi a projekt megvalósításának, nyomon követésének, finanszírozásának és ellenőrzésének alapját. A támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően kell végrehajtanotok a projektet. Amennyiben ettől eltértek ennek következményei lehetnek. Ilyen esetekben a támogatást nyújtó szerv jogosult a támogatás felfüggesztésére, a támogatás csökkentésére, visszavonására, a már kifizetett összeget teljes vagy részleges visszafizetésének kezdeményezésére vagy a szerződéstől való elállásra.

Neked milyen tapasztalatod van pályázati szerződéskötéssel? Minden simán ment? Voltak fennakadások, követtél el hibákat? Mi az, amit másképp csinálnál? Kérdésed van? Írj hozzászólást!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .