A múlt héten jelentette a Nemzeti fejlesztési Minisztérium egy sajtótájékoztató keretében, hogy hamarosan megjelenik a lakossági energiatakarékossági pályázat.

A pályázaton szétosztható keretösszeg 1,6 milliárd Forint. A korábbi híradásokból is lehetett tudni, hogy a támogatást 1992 előtt épült családi házak és hagyományos technológiával épült maximum 12 lakásos társasházak felújításához, korszerűsítéséhez, valamint új építésű családi házakhoz kapcsolódóan lehet igényelni, a támogatás mértéke és összege az elért korszerűsítés mértékétől függ.

A pályázat beadására augusztus 15-től nyílik lehetőség.

Ezek voltak a legfontosabb információk, amelyek napvilágra kerültek a múlt héten. Mi az, ami ma kiderült?

A pályázati felhívásból sok felmerült kérdésre választ kaptunk, röviden összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat.

 

Kik pályázhatnak:

Energiahatékonysági felújítást megvalósító beruházások esetén:
– természetes személyek,
– lakásszövetkezetek,
– társasházak (a lakásszövetkezet és a társasház a továbbiakban együttesen:
lakóközösség)

Új építés esetén:
– természetes személyek,
– az építtető gazdálkodó szervezet, amennyiben az építendő ingatlan társasház

Energiahatékonysági felújítást megvalósító beruházások esetén az alábbi feltéeleknek is meg kell felelni:

– építési év korlát: 1992. előtt (1991. 12.31. után épült, ill. 1991.12.31. után megszerzett használatba vételi engedéllyel rendelkező épületek nem vehetnek részt a pályázatban)
– társasházak és lakásszövetkezetek esetében legfeljebb 12 lakásalbetét/lakásos lakóépület
– hagyományos technológiával épült lakóépület

Új építés esetén a meg kell felelni az alábbiaknak:
– családi ház, ikerház, sorház, láncház esetén max. nettó 200 nm hasznos alapterület/ lakóegységig nyújtható támogatás (családi házas ingatlan)
– társasházak esetében lakásonként max. nettó 90 nm hasznos alapterületig nyújtható támogatás úgy, hogy legfeljebb 12 lakás-albetétes legyen az ingatlan.

Energiahatékonysági felújítást eredményező beruházások esetén

A beruházással érintett ingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia és legalább a B kategóriát el kell elérnie. Azon lakóépületek esetében, amelyek már jelenleg is megfelelnek a D vagy C épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával min. A energia osztályt kell elérniük. Azon lakóépületek esetében, amelyek már jelenleg is megfelelnek a B épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával A+ energia osztályt kell elérniük.

Új építés esetén

A beruházással érintett ingatlan A vagy A+ energetikai kategóriát kell hogy elérjen (a megújuló részarány vállalásának függvényében). Mindkét esetben egy  megújuló energia felhasználása kötelező úgy, hogy a megújuló energia felhasználása minimum 25%-ka kell hogy legyen a fűtés és használati melegvíz (továbbiakban: HMV) fajlagos energiaigényének.

 

Támogatható tevékenységek köre

– nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje, beépítése
– az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
– homlokzatok és födémek hőszigetelése
– meglévő, hagyományos energiaforrással működtetett (gáz, szén, elektromos áram) fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, korszerűsítése, átalakítása
– hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése
– a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia hálózatba való esetleges visszatáplálásra.

Megújuló energia alkalmazása kötelező a következő esetekben
– új építés esetén
– felújításnál 50%-os támogatási intenzitás esetében
– D vagy C kategóriából A energetikai osztályba történő elérés esetén
– B kategóriából A+ energetikai osztályba történő elérés esetén
A megújuló energia felhasználása minimum 25%-ka kell hogy legyen a fűtés és HMV fajlagos energiaigényének.

 

A támogatás mértéke és összege:

Amennyiben a felújítás eredményeként az elért megtakarítás legalább 50% lesz, a támogatás mértéke 40%, a maximális támogatási összeg: 3 M Ft.

Ha a felújítás eredményeként elért megtakarítás minimum 60% lesz a támogatás mértéke 50%, a maximálisan adható összeg pedig 5 M Ft. (Ez esetben szükséges megújuló energiaforrás alkalmazása)

Új építésű ingatlanok esetében szükséges a megújuló energiaforrás alkalmazása, a maximálisan igénybe vehető összeg

A kategória elérése esetén: 40 eFt/m2, max 4 millió Ft

A+ kategória elérése esetén: 60 eFt/m2, max 6 millió Ft.

 

A pályázati felhívás, a Pályázati útmutató és mellékletei az Enegiaközpont Nonprofit Kft. Internetes honlapjáról (www.energiakozpont.hu) érhető el.

A pályázat ugyan augusztus 15-től adható be, de a szakemberek azt jósolják, hogy az 1,6 milliárdos keretösszeg pár nap alatt ki fog merülni. Ha nem akarsz lemaradni, máris neki kell állnod a pályázat összeállításának.

Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnéd benyújtani a pályázatot, engedélyekkel és tapasztalattal rendelkező műszaki szakember bevonásával vállalom a komplett pályázati anyag összeállítását!

 

Kapcsolódó anyagok:
Pályázati felhívás

Pályázati útmutató

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

This article has 22 comments

 1. Gősi Zalán Reply

  Üdv,
  Azt szeretném kérdezni, hogy ez a pályázat utólag finanszírozott, ugye?
  Tehát előbb meg kell csináltatnom mindent és ha kész, elkészült a energetikai tanúsítvány, utána fizetnek?

 2. Jakab Emese Reply

  Igen, valóban utófinanszírozott, a támogatást a teljesítést követően fizetik ki, a kifizetési kérelem és a megvalósulást bizonyító dokumentumok és beszámoló benyújtását és elfogadását követően.

 3. Tóth Miklósné Reply

  Tisztelt Illetékes!

  Szüleim házat egy éve kezdtük felújítani , akkor megtörtént az ablakok cseréje . idén egy hónapja fejesztük be a külső szigetélést 15 cm-es hungarocel padlás szigetelés , üveggyapot ellötte hőkamerás felvételek voltak a fiam rendezte ő a BME -en tanul a gázfütéses háznak a radiátor szelepeket termosztatikusra cserélte. A ház 110 nm-es és 1974-ben épült.Érdeklődnék hogy ha mindent számlával tudok bizonyítani várható e ha pályázunk egy kis visszatérítés a költségekből.
  Most várjuk a mostani állapotról a mérnők felvételét és az energetikai besorolást a házra.

  Várom válaszukat . Tisztelettel Tóth Miklósné

 4. Jakab Emese Reply

  Tisztelt Hölgyem!

  A pályázaton már megkezdett beruházás támogatására nincs lehetőség. Csak olyan felújítással, korszerűsítéssel lehet pályázni, amelyet még nem kezdtek el.

  Üdvözlettel:

  Jakab Emese

 5. Rádi Józsefné Reply

  Üdvözlőm!
  A kérdésem a következő,mi már elkezdtük az építkezést, falak már állnak,ebben az esetben van-e mód arra hogy mi is pályázzunk.
  Előre is köszönőm.
  Üdv Eria

 6. Sztányiné Ila Reply

  Üdvözlöm!
  A kérdésem a következő lenne:1974-be épült a lakásunk. A külső homlokzatot szilikátig le kellene verni, majd vakolni, hőszigetelni, színezni. Mi számolható el költségként? Ki állapítja meg hogy menyit javult a lakás szigetelése és hogyan? Ki tudná nekem megcsinálni ezt a pályázati anyagot és menyibe kerülne nekem. Válaszát előre is köszönöm

 7. Ács Tamás Reply

  Tisztelt Melinda!
  Olvastam a “Így kezdj neki a lakossági energetikai pályázatnak!” mivel laikus vagyok elég bonyolultnak és időigényesnek tűnik, ha megbízok egy profit a pályázat elkészítésével az mennyi időt vesz igénybe? Nem tudom késve vagyok e már? A piszkos anyagiak sem az utolsók, nagyságrendileg érdekelne? Ha a pályázat elutasításra kerülne, gondolom a befektetett összeg az veszett, de későbbi pályázatokhoz felhasználható e vagy új pályázatot kell készíteni?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel Ács Tamás!

 8. Jakab Emese Reply

  Kedves Tamás!

  E-mailben válaszoltam a kérdéseidre.
  A pályázat összeállítására – amennyiben augusztus 15-én vagy annak közelében szeretnéd benyújtani – már elég kevés idő van, de ha az energetikus gyorsan dolgozik és az árajánlatokat is sikerül hamar összegyűjtened, még van esélyed.

 9. Ács Tamás Reply

  Tisztelt Melinda, köszönöm a választ!
  Még egy kérdés.
  Ha a pályázat elutasításra kerülne, az energetikai koncepció és számítások későbbi pályázatokhoz felhasználható e vagy újat kell készíttetni?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel Ács Tamás!

 10. Jakab Emese Reply

  Kedves Tamás!

  Az energetikai koncepció és a számítások részben (tartalmukat tekintve) felhasználhatóak, de változatlan formában biztos, hogy nem, mivel a számításokat egy speciálisan ehhez a pályázathoz készített programmal kell elvégezni.

  Üdvözlettel:

  Jakab Emese

 11. Kinga Eleonóra Reply

  Kedves Emese! Egyházi tulajdonban lévő szolgálat lakás külső szigetelésre van lehetőség pályázatot beadni? A ház mindig lakóházkén funkcionál szolgálati lakás- ház (kántor – lakás) (200m2, beltéi magassága 3,80 m. )ahol eddig érdeklődtem az akadály az volt, hogy egyházi tulajdon miatt nem adható be pályázat.
  Üdvözlettel: Kinga

  • Jakab Emese Reply

   Kedves Kinga, ezt a pályázatot már nem lehet benyújtani, és egyházak valóban nem pályázhattak, de korábban volt olyan KEOP-os pályázat, amelyen egyházak is indulhattak. Ennek újbóli megnyitásy jövő év elején várható.

 12. Hell Istvánné Reply

  Kedves Emese!

  Azt olvastam, hogy a pályázati pénz már két nap után elfogyott. Igaz? Lehet még pályázatot benyújtani?

  Üdvözlettel: Hellné Zsóka

 13. Szabó Eszter Reply

  Kedves Emese!

  Nekünk van egy régen épült házunk nyílászárókat szeretnénk cserélni, ki szeretnénk bövíteni a házunkat mert három gyermekünk van és a bővítéssel együtt a tetőszerkezetet is leszeretnénk cserélni.Érdeklődnék, hogy mi miire tudnánk pályázni és mi szükséges hozzá
  Tisztelettel Szabó Eszter

 14. Feketéné Kiss Mónika Reply

  Víz,-fűtésrendszer felújításban vagyunk,az itt szerzett számlákat már felhasználhatnám a pályázati utófinanszírozás számláinak? Az épületet 1989-ben építették.

 15. Jakab Emese Reply

  Kedves Mónika!

  Ezt a pályázatot már nem lehet benyújtani. Igaz, hogy a meghirdetett pályázati határidő augusztus 15-október 31-ig tartott, de az erre szánt pénzügyi keret már a harmadik napon elfogyott, így a pályázatot felfüggesztették.
  Azt azonban mindenképp tudnod kell, hogy pályázni – annak ellenére, hogy utófinanszírozott pályázatról van szó – csak még el nem kezdett projekttel lehet. Tehát a pályázat benyújtását megelőzően végzett munkák nem tehetőek bele a pályázatba és az azokról készült számlák sem számolhatóak el. A pályázat benyújtást követő naptól már elkezdhető a projekt saját felelősségre, és azok a számlák elszámolhatóak lesznek, de korábbi és már megkezdett tevékenységekre nem lehet pályázni.

 16. Szakács Mihály Reply

  Családi lakóházamnál kb 2.5 kw/h teljesitményü napelemes rendszert szeretnék megvalósitani, a ház hőszigetelése , ablakcserék , lehülő födémek hőszigetelése korábban elkészült.

  Kérdésem , hogy erre lehet e pályázni?

  Szakács Mihály 7090, Tamási Gárdonyi .G u. 2.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..