Pályázz profin!

Érdekel, hogy milyen pályázati lehetőségeid vannak? Úgy érzed, elveszel a sok ajánlat között és mégsem vagy biztos benne, hogy belevághatsz-e? Vállalkozást indítanál, bővítenél, fejlesztenél? Tudni szeretnéd, hogy milyen lehetőségei vannak egy nonprofit szervezetnek? Ha pályázati segítségre van szükséged, itt jó helyen jársz!

Kezdő vállalkozó is kaphat támogatást?

Többen kerestek meg az elmúlt napokban azzal a kérdéssel, hogy most szeretnének vállalkozást indítani, léteznek-e pályázati kiírások, amelyek kifejezetten nekik szólnak?

Biztos sokan vannak, akik szeretnének anyagilag függetlenebbé válni, esetleg Gyes-ről, GYED-ről nem tudnak visszamenni korábbi munkahelyükre, másik állást pedig hiába keresnek maguknak. Sokan látják abban a megoldást és boldogulást, hogy saját vállalkozásba kezdenek.

A saját vállalkozás indítása esetenként költséges is lehet, így jogos a kérdés, léteznek-e támogatások, melyeket induló vállalkozók igénybe vehetnek?

A kérdésére válaszként azt írhatom, hogy igen, kezdő vállalkozások számára is léteznek pályázatok. Ezeknek többsége a vállalkozás elindításához nyújt támogatást és többnyire civil kezdeményezések állnak a hátterében.

Leggyakrabban a fiatalok vállalkozóvá válását segítik, és az életképesnek ítélt projekteket támogatják meg a kezdőtőkével, itt rendszerint kritérium a pályázó életkora is, mely általában 25-35 év.

Egyik lehetőség, mellyel a Munkaügyi Központok segítik a kezdőket, ez a Vállalkozóvá válás támogatása. Ezekben a pályázatokban azt támogatják, aki legalább három hónapja vannak álláskeresőként nyilvántartva, vagy rehabilitációs járadékban részesül, és vállalja, hogy munkaviszonyon kívüli tevékenységgel, egyéni vállalkozóként, vagy társas vállalkozásban személyesen közreműködőként, vagy őstermelőként önmagát foglalkoztatja. Itt lényegtelen, hogy csatlakozik egy meglévő társasághoz, vagy újat indít.

A részleteket megtalálod az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

Ezt a támogatást többféle formában adják: 3 millió Ft-ig kamatmentes tőkejuttatás, melyet vagy vissza kell fizetni, vagy vissza nem térítendő, vagy 6 hónapra megkapja az igénylő a havonta kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő összeget, melyet nem kell visszafizetni, és a harmadik formája, amikor szaktanácsadás költségeit támogatja meg az állam.

Azt, hogy a tőkejuttatás visszatérítendő, vagy sem, és ezt milyen arányban állapítják meg, a bíráló dönti el. Jó, ha van önerő, mely minimálisan 20 %, de érvényes az ökölszabály, a több önerő eleve biztosabb, életképesebb projektet feltételez, nem véletlen, hogy anyagi fedezetet is elvárnak.

A vállalkozóvá válási támogatás három formája együtt és külön is igényelhető, adható.

Fontos, hogy a munkabér támogatás csak a vállalkozóvá válás napjától állapítható meg, azaz már rendelkezni kell az egyéni vállalkozói igazolvánnyal, őstermelői igazolvánnyal, vállalkozások esetében a cégjegyzékbe bejegyzéssel, változásbejegyzéssel.

Mielőtt vállalkozásba vágnál, és számítanál a fenti támogatásokra, érdemes elmenned a területileg illetékes Munkaügyi Központba, és utána járnod a saját lehetőségeidnek.

Egyéb állami pályázati kiírás kifejezetten vállalkozás indítás segítésére jelenleg nem érhető el.

A pályázatokon túl azonban, ha olyan ötleted van, mely érdekelhet másokat, megpróbálkozhatsz azzal, hogy keress egy üzlettársat, aki képes tőkét invesztálni a vállalkozásba, vagy keress egy támogatót, aki nem társként jelenik meg, csupán kölcsönt nyújt az induláshoz. Ezen esetekben azonban mindenképpen kérd ügyvéd segítségét és jól válaszd meg üzleti partnered!

Még egy dolgot hadd írjak: a pályázatokon elnyerhető támogatások sosem fedezik a teljes költséget, csupán segítséget nyújtanak az induláshoz, így elengedhetetlen, hogy vagy rendelkezz saját tőkével is, vagy vállalkozásod már az elején is elegendő nyereséget termeljen ahhoz, hogy képes legyen életben maradni.

Amennyiben hitelfelvételben gondolkozol, gondold át alaposan, számolj utána, képes leszel-e visszafizetni a felvett összeget annak kamataival és egyéb költségeivel együtt. Ne vállalj túl nagy kockázatot!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*