Pályázz profin!

Érdekel, hogy milyen pályázati lehetőségeid vannak? Úgy érzed, elveszel a sok ajánlat között és mégsem vagy biztos benne, hogy belevághatsz-e? Vállalkozást indítanál, bővítenél, fejlesztenél? Tudni szeretnéd, hogy milyen lehetőségei vannak egy nonprofit szervezetnek? Ha pályázati segítségre van szükséged, itt jó helyen jársz!

Két új lakossági energiatakarékossági pályázat várható a nyáron

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretein belül a nyáron két pályázatot is kiírnak majd a lakosság részére épületenergetikai beavatkozásokra. Az egyiket új építésű családi házak energiatakarékos megépítésére, a másikat pedig a már meglévő családi házak energetikai felújítására.

Nemcsak a nagyvárosi iparosított technológiával épült társasházakra, hanem a vidéki környezetben meglévő, 1992 előtt épült családi házakra is kiterjesztik az új épületkorszerűsítési programot – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért felelős államtitkára március 25-én egy kiskunhalasi rendezvényen.

 

Az államtitkár szerint hatalmas megtakarításokat lehetne elérni az épületek energetikai korszerűsítésével, ami mind az állami és önkormányzati tulajdonban levő középületekre, mind a családi házakra érvényes. A statisztikák szerint ugyanis a lakosság tulajdonában levő otthonok 70 százaléka elavult energetikailag és felújításra szorul, a középület állomány pedig energetikailag fenntarthatatlan állapotban van.

 

A Környezet és Energia Operatív Programot a klíma- és energiaügyi államtitkárság gondozza. A testület monitoring bizottságának elnökeként az államtitkár hangsúlyozta, hogy az ÚSZT épületenergetikai programjait a kis- és középvállalkozásoknak is érdemes figyelniük, hiszen ők is pályázhatnak majd az önkormányzatok és a lakosság mellett. Két korábbi sikeres pályázatot is megemlített: egyrészt a kiskunhalasi Építőcenter Kereskedelmi és Ingatlankezelő Kft. néhány hete nyert el 20 millió forintot épületkorszerűsítési munkálatai támogatására, illetve Kiskunhalas önkormányzata is sikeresen pályázott csatornahálózatának és szennyvíztisztításának fejlesztésére. Erre a célra 3,4 milliárd forintos uniós és központi forrásból származó támogatást nyertek el a napokban.

 

Az Új Széchenyi Terv kiemelten kezeli a zöldgazdaság fejlesztését, melynek részét képezik  a környezeti fenntarthatóságot elősegítő beruházások is – hangsúlyozta Bencsik János. A készülő nemzeti energia stratégia irányelveiről szóló beszédében beszélt arról is, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásával is csökkenteni lehetne a külső energiafüggőséget. Ezeknek elsősorban a hőellátás területén lenne fontos szerepe. A kormány olyan helyi, kistérségi fűtési rendszerek létrejöttét támogatja majd pályázati forrásokkal, amelyek az adott térségben rendelkezésre álló erőforrásokra épülnek. A Dél-Alföldön például a termálvizek geotermikus energiáját lehetne közösségi fűtésre használni, a gyengébb hozamú földeken, ártereken energetikailag hasznosítható növények termeszthetők, és a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási hulladékok is jól hasznosíthatóak fűtés céljára. Kötelező célként jelölte ki az államtitkár kis- és közepes kapacitású biogáz termelő üzemek létesítését, melyek úgy vehetnének részt az energiaellátásban, hogy ártalmatlanításra ítélt szennyvíziszapot, élelmiszeripari és vágóhídi hulladékot használnának fel.

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!
Kategória: Hírek
 • tóth géza says:

  van egy 1978ban épült családi házam amelyet szeretnék a szécheni pályázattal korszerűsíteni. pl nyillászárók cseréje, fűtés felújitás és a ház hőszigetelése.szeretném tudni hogy induljak el ebben az ügyben ,és ha lehetséges ehez mennyi önrész kellene.tisztelettel tóth géza 4161báránd rákóczi ut 39

  2011. május 2. hétfő at 22:21
 • Jakab Emese says:

  Kedves Géza!

  A pályázati lehetőséggel kapcsolatban még nem jelentek meg részletek, csak annyit tudni, hogy nyáron várhatóak az új kiírások.
  Egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a támogatás mértéke.
  Javaslom, hogy figyelje az Energiaközpont honlapját (http://www.energiakozpont.hu), ha megjelenik a pályázati kiírás ott biztosan megtalálja.
  Ha a pályázat megjelenését követően kérdései vannak, segítségre van szüksége, keressen meg!

  Üdvözlettel:

  Jakab Emese

  2011. május 3. kedd at 13:50
 • Zselinszky László says:

  Szeretnénk megkérdezni, hogy 1993-ban épült családi házunk hőszigetelésésére, fűtéskorszerűsítésére mikor írnak ki pályázatot? Mik lesznek a feltételek? Ha beadnánk a pályázatot, mikorra várható az elbírálás? Ebben az évben – ősszel – el lehet még végezni?
  De azt is olvastuk, hogy csak az 1992 előtt épült családi házakra írják majd ki a pályázat? Miért? Mekkora önerőt írnak elő és mennyi összegre lehet pályázni?
  Mi várható ez ügyben?
  Válaszukat előre is köszönjük.

  2011. május 10. kedd at 22:25
 • Zselinszky László says:

  Szeretnénk megkérdezni, hogy 1993-ban épült családi házunk hőszigetelésésére, fűtéskorszerűsítésére mikor írnak ki pályázatot? Mik lesznek a feltételek? Ha beadnánk a pályázatot, mikorra várható az elbírálás? Ebben az évben – ősszel – el lehet még végezni?
  De azt is olvastuk, hogy csak az 1992 előtt épült családi házakra írják majd ki a pályázat? Miért? Mekkora önerőt írnak elő és mennyi összegre lehet pályázni?
  Mi várható ez ügyben?
  Válaszukat előre is köszönjük.

  2011. május 11. szerda at 19:52
 • Jakab Emese says:

  Kedves László!

  Köszönöm érdeklődését! A lakossági energetikai pályázatokkal
  Tavaly október 30-án a ZBR lezárult, azóta a lakosság számára nincs pályázati lehetőség. Április 7-én Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára beszélt arról, hogy 2011-ben újra kiírják a lakossági energetikai pályázatokat. A felhasználható keret 4,5 milliárd Forint, melyből részben az újépítésű, részben pedig 1992 előtt épült ingatlanok korszerűsítését támogatják majd.
  Ennél több információ a pályázatokkal kapcsolatban nem hangzott el és a kiírások, sőt még azok tervezete sem érhető el.
  Emiatt a kérdéseire nem tudok korrekt választ adni, csupán találgatni tudok, hogy mi várható.
  Ha kiírják a pályázatokat még májusban, akkor azok leghamarabb júniusban lesznek beadhatóak. Az elbírálás pedig jó pár hónapot igénybe vesz, így igen szerencsés esetnek mondható, ha már őszre eredmény születik. Természetesen ne legyen igazam, és bíráljanak gyorsan, akkor a projekteket ősszel meg lehet valósítani.
  Amit azonban tudnia kell, hogy a pályázat keretében utólag fizetnek. Így ha megnyeri a támogatást, saját pénzből kell megvalósítania a teljes beruházást, majd be kell nyújtania a kifizetési kérelmet és könnyen elképzelhető, hogy a támogatás összegét már csak 2012-ben fogja megkapni.
  A támogatás mértékéről nincs információm, csupán az eddigi pályázatok adatai állnak rendelkezésre. Előző évben a támogatás mértéke 30% volt.
  Az eddig elhangzottak alapján csupán újépítésű és 1992 előtt épített családi ház korszerűsítésér lehet pályázni.

  Kérem figyelje honlapomat, amint megjelenik a pályázati lehetőség felkerül a hír a honlapra a pontos feltételekkel.

  Üdvözlettel:

  Jakab Emese

  2011. május 12. csütörtök at 09:47
 • Kinga says:

  Kedves Emese!

  Mikorra várható ez a pályázat?Mert az Akciótervben még helyét sem láttam ennek!
  Illetve arra lennék még kíváncsi, hogy természetes személyek beadhatják-e ezt a pályázatot?
  Köszönöm válaszod!

  Üdvözlettel:Kinga

  2011. június 14. kedd at 13:29
 • Jakab Emese says:

  Kedves Kinga!

  A lakossági pályázatokról sajnos én sem tudok többet, mint azt, hogy az előzetes hírek szerint nyáron írják ki mindkettőt.
  Az akciótervben azért nem találkoztál vele, mivel ezek a pályázatok valószínűleg az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapján fognak megjelenni és ők lesznek majd a pályázat kezelőszerve is.
  A lakossági pályázatot magánszemélyek adhatják be, várhatóan a pályázatban érintett ingatlan tulajdonosai.
  A kormány energetikai terveiről pedig a június 1-jén elindított új portálon olvashatsz: http://zbr.kormany.hu
  Ezen belül a tervezett ZBR pályázatokról is írnak röviden:http://zbr.kormany.hu/tervezett-zbr-projektek

  Ezek ismeretében azt tudom mondani, hogy a pályázatok során a komplex felújítás és a magas fokú energiamegtakarítás lesz majd a cél. Amennyiben szeretnétek pályázni, így kell terveznetek.

  2011. június 18. szombat at 14:23
 • Rózant Anita says:

  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e már lehetőség pályázni a családi ház nyílászáróinak cseréjére? Ha igen, hol találom meg a pályázati kiírást?

  2011. június 30. csütörtök at 18:03
 • Jakab Emese says:

  Kedves Anita!

  A pályázatokról még nincs semmi hír.
  Egyelőre még nem írták ki azokat. Ha megjelennek a pályázatok, írni fogok róla a honlapomon és felteszem a pályázati dokumentáció elérhetőségét is.
  Kérlek, látogass vissza időnként vagy iratkozz fel a hírlevélre, amelyből értesülhetsz majd a pályázatok megjelenéséről.

  2011. július 1. péntek at 09:08
 • Mikó Zsuzsa says:

  Kedves Emese!

  Energiatakarékos családi ház építését tervezzük, a tervek készen vannak, az engedélyeztetést még nem indítottuk el. Szeretnénk pályázni a támogatásra, és tudni szeretnénk, mikor, hol, milyen feltételek mellet tehetjük?

  Üdvözlettel:
  Mikó Zsuzsa

  2011. július 13. szerda at 19:41
 • Jakab Emese says:

  Kedves Zsuzsa!

  Ma jelent meg a hír, hogy a pályázati kiírás jövő héten jelenik meg, a pályázat pedig augusztus 15-től lesz beadható.
  Legújabb bejegyzésemben olvashat erről:
  http://profipalyazatok.hu/jovo-heten-varhato-az-uj-energiatakarekossagi-palyazat/

  Üdvözlettel:

  Jakab Emese

  2011. július 14. csütörtök at 15:28
 • Nagy Erzsébet says:

  Érdeklödnék,hogy pl:a beruházás nálunk kb 8 milló A pályázaton elnyerhetö ősszeg amit utólag adnak az 40%.A kérdésem az hogy a 8 millót kell igazólni számlákkal vagy csak a 40%-ot??

  2011. július 17. vasárnap at 17:16
 • Jakab Emese says:

  Az Energiaközpont honlapján egyelőre csak a pályázati felhívás érhető el, melyből nem derül ki, hogy pontosan mekkora összeggel kell elszámolni.
  Pontos választ csak a pályázati dokumentáció megjelenése után tudok majd adni.

  2011. július 18. hétfő at 16:14
 • Szeredi Ferencné says:

  családi házak fűtéskorszerűsítésével kapcsolatban érdeklődöm, mi a teendő, hol kell jelentkezni a pályázatokat milyen terjedelembem kell írni.Teljesen kezdők vagyunk ezen a téren, kérem, hogy segítsen.A családi ház kb 100 m2, kell -e kérni több helyről árajánlatot, mikor térűl meg a befektetett költség, kb mennyibe kerűlVárom válaszát Szerediné.

  2011. augusztus 16. kedd at 20:21
 • Jakab Emese says:

  Tisztelt Hölgyem!

  Egy másik bejegyzésemben írtam a pályázat elkészítésének folyamatáról:

  http://profipalyazatok.hu/igy-kezdj-neki-a-lakossagi-energetikai-palyazatnak/

  A pályázati dokumentáció letölthető az Energiaközpont honlapjáról a hazai támogatások menü pontból (http:energiakozpont.hu)
  Az ott található pályázati adatlapot kell kitölteni.

  A pályázat elkészítéséhez mindenképpen szükségük lesz energetikusra, aki elvégzi a szükséges számításokat.
  Árajánlatból elegendő 1-1 minden beruházástípushoz.

  Ha konkrét segítségre van szüksége, kérem, írjon e-mailt: info@profipalyazatok.hu címre

  2011. augusztus 16. kedd at 20:33
 • Zimmer Miklosne says:

  En is szeretnek tajekoztatast kapni a palyazat feltetelerol, csaladi hazunk nyilaszaroit szeretnenk cserelni, es ha lehet palyazni a haz hoszigeteleset is a haz l980-ban epult,korszerusitesre szorul, mert mar megfizethetetlen a rezsije, ilyen allapotban. Hol kell kezdeni apalyazatot. Varom tajekoztatasukat, koszonettel Zimmerne

  2011. augusztus 17. szerda at 18:58

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*