Az elmúlt napokban sok kérdés érkezett hozzám a mikrovállalkozások támogatásával kapcsolatban.

Olyan kérdések is érkeztek, amelyekre többen is kíváncsiak voltatok, ezért úgy döntöttem, a kérdéseket és válaszokat elérhetővé teszem mindenki számára.

Amennyiben valami kimaradt, vagy vannak még olyan dolgok, amelyek nem világosak Számodra, a hozzászólásban vagy e-mailben tedd fel kérdésed!

Következzenek akkor a kérdések és válaszok:


Honnan tudom meg, hogy az én településemen megvalósuló fejlesztéshez benyújtható-e a pályázat?

A rendelet 4. számú melléklete tartalmazza azokat a településeket, amelyeken a projekt megvalósítható. Ide tartoznak az 5000 fő lakosságszám alatti települések vagy 100 fő/km2 népsűrűség alatti települések kül- és belterületei, kivéve a budapesti agglomeráció településeit, a városi ranggal rendelkező településeket, valamint a kistérségi központokat.

A rendeletet és mellékleteit ide kattintva érheted el!

 

Hol találom a pályázathoz kapcsolódó adatlapot?

A pályázathoz kapcsolódó adatlap még nem jelent meg. Várhatóan az első beadási napot röviddel megelőzően lesz csupán elérhető. A megjelenést követően a www.mvh.gov.hu honlapról lesz letölthető.
Kérésre küldök e-mailben tájékoztatót a megjelenésről. Ha érdekel a lehetőség, kérlek, jelezd e-mailben!

 

Használt ingatlan vásárlására kérhetek-e támogatást a pályázat keretében?

Ingatlan vásárlása jelen forrásból nem támogatható. Sem használt, sem új ingatlan vásárlására nem lehet pályázni.
Amennyiben ingatlan vásárlást tervezel úgy a mikrohitellel kombinált pályázati lehetőséget tudom ajánlani Számodra.

 

Szeretnék pályázni, jelenleg van már egy cégem, de egy újat szeretnék létrehozni, autószereléssel foglalkoznék.
Induló vállalkozásnak számítok? Ha igen, akkor csak egyéni vállalkozó lehetek, vagy cégként is tevékenykedhetek, ha vállalom, hogy induló vállalkozó leszek?

Ha valaki természetes személyként adja be a pályázatot, akkor csak egyéni vállalkozóvá válhat. Ha céget szeretnél alapítani, akkor cégként is kell pályáznod, azaz a pályázat benyújtását megelőzően létre kell hoznod a vállalkozást és vállalkozásként kell a pályázatot benyújtanod.
A Pályázat nem teszi lehetővé, hogy valaki magánszemélyként (természetes személyként) pályázzon és a támogatás elnyerését követően céggé alakuljon, csupán egyéni vállalkozó lehet.
A pályázat szempontjából, amennyiben új, külön vállalkozás indítására pályázol, nem számít, hogy van-e már vállalkozásod.

 

Ki számít induló vállalkozásnak?

Az induló vállalkozás fogalma azt jelenti, hogy a pályázónak nincs lezárt pénzügyi éve. De a vállalkozásnak attól még bejegyzettnek kell lennie, vagy legalább el kell indítani a bejegyzési, cégalakítási folyamatot.

 

Jelenleg tartozásom áll fenn az APEH felé, amit törlesztgetek havonta. Ez kizáró ok-e a pályázat benyújtása kapcsán?

A pályázatot be tudod nyújtani. Amit tudnod kell, hogy amennyiben APEH tartozásod van, ha nyer a pályázatod, az APEH jogosult lehet arra, hogy a támogatási összegből levonja a felé fennálló tartozásod összegét, amennyiben ezt egy köztetek fennálló megállapodás másképp nem szabályozza.
Az APEH-tól érdemes megkérdezned, hogy a pályázat megnyerése esetén számíthatsz-e erre vagy sem.
A pályázatban egyébként nincs semmiféle gazdálkodási megkötés.

 

Mit takar az, hogy minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer?

A minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszerek például az ISO, ISO/TS szabvány, EMAS rendszer, Élelmiszer-biztonsági rendszer szabványok stb. A pályázatból ezen rendszerek bevezetése is támogatható.

 

A pályázat benyújtását követően, mikor lehet számítani az elbírálásra?

Az elbírálás az eddigi tapasztalatok alapján néhány hónapot vesz igénybe. Az előzetes ígéretek szerint igyekeznek tartani a 3 hónapos elbírálási időt, de elképzelhető, hogy még ennél is hosszabb időre kell számítani.

 

Lehet-e úgy megvalósítani a projektet, hogy beadjuk a pályázatot, mint Kft., megvárjuk a döntést, és utána kezdünk hozzá az eszközök beszerzésébe az első kifizetési kérelem benyújtását követően?

A projektet elég elkezdeni, ha megszületett a döntés a támogatásról. Az első kifizetési kérelem benyújtását azonban nem lehet megvárni, hiszen akkor lehet kifizetési kérelmet benyújtani, ha már vannak a projektnek olyan részei, amit megvalósítottatok és ki is fizettetek. Az utófinanszírozás arról szól, hogy Neked saját forrásból meg kell valósítanod a projektet vagy az első vállalt szakaszát, ki kell fizetned a beszerzett eszközök, a megrendelt szolgáltatások ellenértékét, majd a kifizetési kérelem benyújtásának időszakában (amely az idén október 1 és 31. közé esik) benyújtod az ún. kifizetési kérelmet, amely többnyire egy kérelem lapból, egy szöveges és egyéb a megvalósulást bizonyító dokumentumokból, bizonyító egy számlaösszesítőből áll, a számlák és a kifizetést igazoló bizonylatok másolatából áll.
Ezek után a kérelmet elbírálják és ha rendben levőnek találják, megfelel az előzetesen benyújtott költségvetés tervezetnek, a pályázatban bemutatott terveknek, akkor kifizetik a kért összeget.
Ez is eltarthat hónapokig. Tehát mindenképpen arra kell számolnotok, hogy saját forrásból kell megvalósítani a beruházást, fejlesztést és az erre fordított összeget csak jóval később, utólag fogjátok visszakapni.

 

 

 

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .