Jövő héten jelenik meg az új energiatakarékossági pályázat, melyet a Nemzeti fejlesztési Minisztérium ír ki. A pályázaton 1,5 Milliárd Forintot osztanak szét 1992 előtt épült családi házak és hagyományos szerkezetű társasházak korszerűsítésére.

A pályázat augusztus 15-től október 30-ig vagy a keretösszeg kimerüléséig nyújtható be. A pályázat keretében a házakat nem csupán építészetileg kell felújítani, hanem a fűtési és melegvízellátási rendszer korszerűsítését is el kell végezni. Összességében 50-60%-os energiamegtakarítást kell elérni, melynek teljesülése esetén a támogatás összege 3-5 millió Ft. A teljes beruházási érték 40-50 %-át lehet fedezni a pályázat útján. A felújítást követően az ingatlannak legalább három energetikai kategóriát javulni kell és legalább B szintű besorolásba kell kerülnie.

Új lakások építése esetén is lehet támogatást igényelni. Ebben az esetben a felépülő ingatlannak A vagy A+ kategóriájú minősítést kell elérnie. Támogatásra magánszemélyek valamint építtető és gazdálkodó szervezetek pályázhatnak. Az igénybe vevők négyzetméterenként 40-60 ezer, lakóegységenként maximum 4-6 millió forint összeghez juthatnak. Támogatást ugyanazokra a tevékenységekre lehet felvenni, mint a felújítási programban.

A hírek szerint ezen kívül a harmadik negyedévben várható egy napenergiát hasznosító, melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázat is. A pályázat benyújtására a családi házak és a legfeljebb 12 lakásos társasházak lesznek jogosultak. A pályázatra csaknem 3 milliárd Ft-os keretösszeg áll majd készen.

 

 

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

This article has 2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..