A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elektronikus rendszerébe szeptember 30-tól november 15-ig lehetett benyújtani elektronikus úton a pályázatokat.

Az eredeti végső benyújtási határidő október 31. volt, illetve a munkaszüneti napok alakulása miatt november 2.

Sok kérés futott be azonban az MVH-hoz, melyek alapján a pályázatok benyújtására rendelkezésre álló időszakot november 15-re módosították.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elektronikus rendszerébe szeptember 30-tól november 14-ig 1984 pályázatot töltöttek fel, míg az utolsó 24 órában, november 15-én 5572 pályázat érkezett. Ez okozta, hogy a rendszer lelassult, nem bírta a terhelést és többeknek nem sikerült éjfél előtt véglegesíteniük a pályázati adatlapjukat.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány szerdán közleményben hívta fel a figyelmet, hogy nem bírta a rohamot a LEADER pályázatok beadási időszakának utolsó napján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus pályázati rendszere. November 15-én éjfélig kellett volna véglegesíteni az elektronikus úton elkészített LEADER pályázatokat, azonban az utolsó napon a rendszer szinte működésképtelenné vált. Az alapítvány közleményében arra kérte az illetékeseket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az informatikai rendszer hibája miatt a be nem nyújtott pályázatokat utólagosan véglegesíteni lehessen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) dolgozik azon, hogy benyújthassák azok is a pályázataikat, akik az informatikai rendszer terheltsége miatt november 15-én ezt nem tudták megtenni – közölte a szaktárca az MTI érdeklődésére szerdán.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közleményben fogja tájékoztatni az érintetteket a probléma megoldásáról.

Nekem ezzel az egésszel több problémám is van:

– A pályázat benyújtására nyitva álló időszakot már jó előre tudni lehetett.

– A pályázat egyfajta kétfordulós rendszerben került megvalósításra, azaz már augusztus, szeptember hónapban be kellett nyújtani a helyi LEADER irodába egy előzetes projekt adatlapot, amelyen vázlatosan be kellett mutatni a projektet. A tervezésre tehát már július óta lehetőség volt, azóta ismertek ugyanis a pontos pályázati feltételek és követelmények.

– Ha az eredeti dátumot tartják, akkor is van egy teljes hónap, hogy a pályázati anyag elkészülhessen (ha az előkészületi időszakot nem számolom, csak a benyújtásra rendelkezésre álló időszakot), a meghosszabbított határidővel pedig további 2 hetet nyert minden pályázó.

– Minden LEADER iroda tartott különböző tájékoztatókat a pályázatokkal kapcsolatban, ahol több alkalommal is elhangzott az információ – amelyet én sem győzök elégszer hangsúlyozni – senki ne hagyja az utolsó napra a pályázat benyújtását!

– Azt gondolom, hogy egy pályázat összeállításához bőségesen elegendő időt kaptunk az MVH-tól. Az már más kérdés, hogy ki hogyan osztja az idejét. Nekem több olyan ügyfelem is volt, akiknek a pályázati anyagát a pályázat benyújtására nyitva álló időszak első napjának délelőttjén nyújtottam be. Persze vannak későn kelők is, akik október végén kerestek meg, hogy szükségük van segítségre. Olyan ügyfelem is volt, akinek utolsó nap adtam le a pályázatát. Saját magam is tapasztaltam a rendszer túlterheltségét. Mégis azt gondolom, kitartó próbálkozással aznap is használható volt a rendszer. Túlzás lenne azt mondani, hogy zökkenőmentesen, mert folyton kidobott, nem mentett, hosszú percekig csak ellenőrzött. De időnkénti frissítéssel, újra bejelentkezéssel segíteni lehetett a problémán. A fájlok csatolása is megoldott volt. Szemben az első nap tapasztaltakkal. A benyújtási időszak első napján ugyanis a délelőtt folyamán folyamatos túlterheltségre panaszkodott a rendszer és nem lehetett fájlokat csatolni.

Milyen tanulságot vonhatunk le a történtekből?

Ne hagyjuk a pályázatok benyújtását az utolsó napra, mert sosem tudhatjuk, nem történik-e valami, ami meghiúsítja a benyújtást. Nem csak az elektronikus rendszerek hibája okozhat problémát, nekünk is közbejöhet bármi, például bombariadó a helyi postán, elkeveredett hivatalos papír, családi problémák, betegség, stb. Tanuljunk meg tervezni és az időnket jobban beosztani!

Végezetül: Ki a felelős azért, hogy sokan nem tudták benyújtani a pályázatukat?

Hibáztathatjuk az MVH rendszerét, azért mert nem volt elég felkészült a rohamra, de ha magunkba nézünk, azért valljuk be őszintén: nem merül fel bennünk a kérdés, hogy normális az, hogy 5572 pályázatot hagynak az utolsó napra, mikor másfél hónap áll rendelkezésre a benyújtásra, miközben a megelőző időszakban csupán 1984 a beérkezett pályázatok száma?

Úgy gondolom, azért, hogy a pályázatunk időben beérkezzen mi magunk vagyunk a felelősek, nekünk kell erről gondoskodni, mert a mi érdekünk, hogy támogatást nyerjünk!

Neked mi a véleményed? Megengednéd, hogy akik lemaradtak a határidőről pótlólag benyújthassák a pályázatukat? Mit tennél ebben a helyzetben?

 

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .