Támogatás célja

Jelen pályázat célja a fogyatékos személyek életminőségének javítása, esélyegyenlőségének növelése érdekében az önkormányzati ügyfélszolgálati körbe tartozó közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény [1998. évi XXVI. tv.] értelmében a fogyatékos személyek számára biztosítani kell a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést. A konstrukció létjogosultságát indokolja, hogy az önkormányzatok többségében még nem biztosítottak az önkormányzati ügyfélszolgálati körbe tartozó közszolgáltatásokhoz való akadálymentes hozzáférés feltételei. Az intézkedés lehetőséget teremt az önkormányzati ügyfélszolgálati tevékenységet ellátó intézmények által nyújtott közszolgatatások komplex akadálymentesítésére, és ezzel a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényben előírt kötelezettségek teljesítésére.

Az intézkedés az időskorú, a beteg, a babakocsit használó emberek életkörülményeit is javítja, megkönnyítve mindennapjaikat, így a fejlesztések megvalósítása az egész társadalomra pozitív hatással lesz.

A támogatott pályázatok várható száma 28 db

Pályázók köre

Jelen kiírás keretében az alábbi szervezetek pályázhatnak:
– helyi önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok (KSH 32), és
– ezek társulásai (KSH 36):
o Jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati társulások esetén maga a társulás (KSH 364);
o Többcélú kistérségi társulás (KSH 366);
o A helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló 1997. évi CXXXV. tv. 8. § alapján létrejött, nem jogi személyiségű intézményfenntartói társulás esetén a társulási megállapodásban rögzített gesztor önkormányzat, és a 9. § alapján létrejött, nem jogi személyiségű intézményfenntartói társulás esetén a tanácsi határozatban a társulás nevében, a társulás tagjai közül a pályázat benyújtására kijelölt önkormányzat (KSH 321);

amelyek által fenntartott, fejleszteni kívánt intézmény önkormányzati ügyfélszolgálatot működtet.

Támogatható tevékenységek köre

Támogatás olyan önkormányzati ügyfélszolgálatnak helyet adó középület komplex akadálymentesítésének megvalósításához igényelhető, amelyen még nem, vagy csak részben végezték el a hatályos jogszabályoknak megfelelő akadálymentesítési átalakításokat.

A pályázati kiírás keretében olyan akadálymentesítési átalakítások megvalósítására lehet támogatást igényelni, amelyekkel teljesülnek a komplex akadálymentesítés követelményei. A komplex akadálymentesítés jelen pályázati kiírás keretében az önkormányzati ügyfélszolgálat valamennyi fogyatékossági csoport1 számára történő egyenlő esélyű hozzáférésének a biztosítását jelenti.

Minden olyan tevékenység támogatható, aminek eredményeként teljesülnek a „Segédlet a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtéséhez” c. dokumentumban (továbbiakban: Segédlet) foglalt minimum követelmények. Ennek értelmében a pályázók olyan tevékenységekre kérhetnek támogatást, aminek eredményeként az épület meglévő adottságaiból kiindulva elérik a „minimum-követelményekben” előírt szintet.

A projekt tartalmával és a műszaki tervek elkészítésével kapcsolatos speciális előírások a jelen dokumentum C4. pontjában találhatók.

A pályázati kiírás az önkormányzati ügyfélszolgálat, mint közszolgáltatás – vagyis egy intézmény, nem pedig egy adott épület – komplex akadálymentesítését írja elő. Ez alapján kell eldönteni, hogy egy adott intézménynek helyet adó épület esetében mely szinteket vagy épületrészeket szükséges akadálymentesíteni annak érdekében, hogy az adott közszolgáltatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosított legyen. Például ha az önkormányzat épületében az ügyféltér a földszinten található, akkor kizárólag a földszintet érintő átalakítások költségeire lehet pályázni. Ha az ügyféltér nem a földszinten található, akkor az adott épület szint és az odajutást szolgáló útvonal átalakításainak költségeire lehet pályázni. Annak eldöntése, hogy az önkormányzati ügyfélszolgálat szolgáltatásainak elérése milyen jellegű akadálymentesítési munkálatokat követel meg, a kötelezően bevonandó rehabilitációs környezettervező szakmérnök/szakértő feladata.

A pályázat előkészítése és megvalósítása folyamatába kötelező a fogyatékossággal élők legalább három helyi (települési vagy megyei) érdekvédelmi szervezetének bevonása, amit a pályázó mindkét fél eredeti aláírásával ellátott együttműködési megállapodással (6. számú melléklet) igazol. Az ajánlott érdekvédelmi szervezetek listáját az 5. számú melléklet tartalmazza. Az együttműködési megállapodásnak kifejezetten utalnia kell az érdekvédelmi szervezetnek az előkészítésben és a megvalósításban való részvételére.

Támogatás mértéke 90 %

Támogatás összege 5-30 millió Ft

Beadási határidő: 2010. december 3-tól 2011. március 3-ig

Kiíró szervezet:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Címe: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Tel.: (40) 638-638 (1) 474-9180
Fax.: (1) 474-9191
Pályázati dokumentáció: http://www.nfu.hu/doc/2618
E-mail: nfu@nfu.gov.hu

Közreműködő szervezet:

VÁTI Nonprofit Kft. Közép-magyarországi Területi Iroda
1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32.

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..