Pályázz profin!

Érdekel, hogy milyen pályázati lehetőségeid vannak? Úgy érzed, elveszel a sok ajánlat között és mégsem vagy biztos benne, hogy belevághatsz-e? Vállalkozást indítanál, bővítenél, fejlesztenél? Tudni szeretnéd, hogy milyen lehetőségei vannak egy nonprofit szervezetnek? Ha pályázati segítségre van szükséged, itt jó helyen jársz!

Döntés a panelprogram pályázatairól

Fellegi Tamás, az Új Széchenyi Tervet bemutató országjáró körútja záró előadásában április 7-én többek közt beszélt a tízezreket érintő panelprogram folytatásáról is. Elmondta, hogy előző nap döntés született a Zöld Beruházási Rendszer panelpályázatainak sorsáról. Az ÚSZT-ZBR Klímabarát Otthon Panel II. Alprogram keretében 228 pályázatot támogatnak a fővárosban, illetve 32 vidéki településen. A 12,58 Mrd Ft-os keretösszeggel 22 154 lakás energetikai korszerűsítéséhez nyújtanak majd segítséget. A tavalyi támogatottakkal együtt így összesen 244 pályázóval kezdődhet meg a szerződéskötés és a kifizetés. A szerződéseket április közepén kezdik kiküldeni, 4 hónapos aláírási határidővel.


A 2009-ben kiírt ZBR II. programról Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a benyújtott pályázatok támogatási igénye körülbelül a duplája volt a rendelkezésre álló forrásoknak. Az elbírálás fő szempontja az volt, hogy a legnagyobb energia megtakarítást eredményező beruházásokat lehessen először elvégezni. A többi pályázatot pótlólagos forrásbevonással a szén-dioxid kvóták jövőbeni értékesítéséből származó bevételekből fedezik majd. Januártól egyre erősebb érdeklődést tapasztalnak a szabad szén-dioxid kvóták piacán, a Japánban történt katasztrófa óta pedig kifejezetten megélénkült a kereslet ezen a téren. Így az államtitkárság számításai alapján elképzelhető, hogy az év végéig rendelkezésre fog állni a jelenleg még nem támogatott pályázatok részére szükséges 15 milliárd forintos fedezet.

 

Dohy Béla, a Panel Érdekképviseleti Egyesület alelnöke szerint a kb. 900 ezer házgyári technológiával készült lakásból eddig 200 ezernél valamivel több lakás esetében történt valamilyen energetikai korszerűsítés. Ez azonban gyakran nem jelentett átfogó megoldást, mivel csak részterületet érintett a felújítás, holott azt mindenre kiterjedően érdemes elvégezni. A fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere és a szigetelés együttes költsége lakásonként kb. 1,8 millió forintos kiadással jár, amivel 60 százalékos energia-megtakarítás érhető el. Így az állami támogatást kiegészítő önrész hamar megtérül a lakástulajdonosnak – tette hozzá az alelnök.

 

Bencsik János szerint új panelprogram kiírására idén már nem kerül sor, ez leghamarabb jövőre történhet meg. A lakossági energiatakarékosság ösztönzésére azonban két új pályázat várható a nyáron, melynek keretében az új építésű, illetve az 1992 előtt vidéken épült családi házak energiatakarékos beruházásaira igényelhetők majd támogatások.

 

A jól átgondolt felújítási programok az építőipar és az építőanyag gyártás számára is létfontosságúak, hiszen kalkulációk szerint 90-100 milliárdos megrendelést jelenthetnek. Ez a következő két évtizedben akár 70-90 ezer építőipari munkahelyet biztosíthat.

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!
Kategória: Hírek

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*