2011. augusztus 15-tól lehetett benyújtani a ZBR – Mi otthonunk felújítási és új otthon-építési alprogram pályázatait.

Korábbi bejegyzéseimben  itt és itt írtam arról, hogy az alacsony keretösszeg várhatóan néhány nap alatt kimerül majd. Azt azonban a szakemberek sem gondolták, hogy ez a néhány nap egész pontosan 3 lesz.

A felfüggesztésről szóló hír minden esetre elég váratlan volt, figyelembe véve, hogy 17-én este 10 órakor az Energiaközpont honlapján még nem lehetett erről olvasni. Aki 18-án készült beadni az előző este elkészített pályázati anyagot, reggel már csak azt olvashatta, hogy a tegnapi nappal a pályázatot felfüggesztették…

Mi ebből a tanulság?

A kormánynak azt a tanulságot kell levonnia, hogy az emberek hajlandóak arra, hogy korszerűsítsék a házukat, arra is nyitottak, hogy ezt komplex módon tegyék (korábban több cikk is megjelent a sajtóban arról, hogy az emberek nem kívánnak komplex felújításokat végrehajtani, csupán szigetelni szeretnének vagy nyílászárót cserélni… – ezért sokan nem kívánnak majd pályázni). Éppen ezért érdemes lehet megpróbálni nagyobb keretösszeget erre a célra elkülöníteni (az építőiparnak nem tenne rosszul a megnövekedett beruházási volumen).

További tanulság a kormány számára, hogy hiába van meg a hajlandóság, sokan anyagi támogatás nélkül ezt nem tudják megtenni.  A pályázatnak igenis van létjogosultsága, van az a réteg, aki szívesebben vállal nagyobb beruházást, ha nem kell egyedül finanszíroznia.

A pályázat feltételei véleményem szerint kedvezőek voltak, annak ellenére hogy a pályázatban a házilagos kivitelezés nem volt megengedett (pedig vidéken sokan maguk állnak neki szigetelni családi, baráti segítséggel), a támogatási intenzitásnak köszönhetően a munkadíjakkal együtt is érdemes volt pályázni.

Hogy mi a tanulság a mi számunkra?

Pályázóként gyorsnak kell lennünk. Ha megjelenik a kiírás, egyből neki kell állnunk a pályázat összeállításának. Előre kell dolgoznunk, hogy az első lehetséges beadási napon postára adhassuk a pályázatot. Nem szabad halogatni az összeállítást.

A kereskedők, kivitelezők is levonhatják a maguk tanulságát:

Többektől hallottam: ott csúsztak el, hogy későn kaptak árajánlatot a kivitelezőtől, kereskedőtől, vagy pontatlan árajánlatot kaptak, amely nem tartalmazott minden információt, amit  a pályázatban előírtak. A kereskedőknek, kivitelezőknek fel kell készülniük arra, hogy ezen a téren is verseny van. Egy következő pályázati lehetőségnél azokat fogják keresni, akik gyorsan, pontosan dolgoznak, határidőben teljesítenek.

Nem szeretnék senkit sem reklámozni, de volt tapasztalatom olyan kazánt forgalmazó céggel, akiknek este 10-kor írtam e-mailt, hogy szeretném elkérni az általuk forgalmazott bizonyos típusú kazán megfelelőségi nyilatkozatát és másnap reggel 8 óra után pár perccel a postaládámban volt a kért dokumentum. Így is lehet!

A harmadik negyed évre ígérte a kormány egy megújuló energiaforrások kiépítését támogató pályázat megjelenését 3 milliárd forintos keretösszeggel. HA ez az 1,6 milliárd 3 nap alatt elfogyott, a 3 sem fog sokkal tovább tartani. Már most elkezdhetsz gondolkozni, milyen fejlesztést szeretnél, körbenézhetsz kivitelezők, műszaki megoldások terén, kérhetsz előzetes árajánlatokat, hogy teszteld a kereskedőt, kivitelezőt, hogyan, milyen gyorsan, pontosan reagál, hogy tudd, kit válassz, amikor el kell kezdeni összeállítani a pályázati anyagot. Ha nem akarsz lemaradni, előre kell tervezned, előre kell cselekedned és igyekezned kell!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

This article has 2 comments

 1. Gyöngyös Reply

  Kedves Emese!

  Tényleg meglepően hamar felfüggesztették a korszerűsítési pályázatot, sajnos mi is lecsúsztunk róla 🙁
  Vajon mennyi az esélye annak, hogy idén is, mint tavaly, újranyitják, azaz marad még valamennyi pénz, amire lehet még pályázatot benyújtani?
  Illetve a fent említett “megújuló energiaforrások kiépítését támogató pályázat”-ot magánszemélyeknek fogják kiírni? Nem lehetne erről valahol többet olvasni?

  üdv. Gyöngyös

  • Jakab Emese Reply

   Kedves Gyöngyös!

   Sajnos nem lehet tudni, lesz-e maradvány érték, mivel a keretösszeg igen csekély volt az idén. Az azonban valószínű,hogy ahogy az előző években, most is lesznek érvénytelen pályázatok, csupán azt nem tudni, hogy az érvényes pályázatok maguk is nem lépik-e túl a pályázatra elkülönített keretösszeget.
   A magújuló energiaforrás pályázatot szintén magánszemélyek részére írják ki. Júliusban jelent meg az alábbi hír:

   Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár bejelentése alapján szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukció. A családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára megnyitni tervezett kiírás 2011. harmadik negyedévben jelenhet meg közel 3 milliárd forint keretösszeggel.
   Információink szerint 35-40% támogatási intenzitás is elérhető lesz, a végleges feltételek közzététele augusztus/szeptember során várható.

   Ennél többet nem tudok erről a lehetőségről. Sem a feltételekről, sem a pályázható összegekről,de amint megjelenik a témáról bármi információ írni fogok róla a honlapon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..