A Napi Gazdaságban megjelent cikk arról ad hírt, hogy megszűnnek a kifejezetten hátrányos helyzetű kistérségek számára kiírt pályázatok a gazdaságfejlesztési operatív programokon (GOP) belül. A bennragadt pályázati pénzeket inkább máshová csoportosítaná át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az új konstrukciók szerint bárki, bárhol fejleszthet, csak történjen valami.

A véleményezés alatt álló és a hamarosan meghirdetendő pályázatok arról tanúskodnak, hogy de facto megszűnnek a csak hátrányos helyzetű térségeknek szóló tenderek. Az elnevezés és a prioritás nem változik, a pályázatok a tavalyi kiírásnak megfelelően a hátrányos helyzetű térségekben megvalósítani tervezett beruházásokról szólnak, de a pályázatokra bármelyik térségben tervezett fejlesztéssel lehet jelentkezni, vagyis nem lesz területi korlátozás. Az eltérés az egyes térségek között csak annyi lesz, hogy a leghátrányosabb területeken nagyobb lesz a támogatás mértéke, mint a fejlettebbek esetében: a legelmaradottabb térségekben például negyvenszázalékos lesz, míg a fejlettebbekben 35 és 25 százalékos.

A területi korlátozás mellett a pályázó cégek méret szerint sem lesznek korlátozva: lényegében bárki, bárhol csinálhat bármilyen komplex beruházást, bővítést, korszerűsítést, az potenciálisan támogatható lesz.

A Közép-magyarországi régióban a forráshiány miatt felfüggesztett regionális pályázatokról lemaradó kis-és középvállalkozások ezzel új lehetőséghez jutottak. A cégméret korlátozásának feloldása azonban nehezíti is a dolgukat, hiszen már nem csak a kkv-k indulhatnak a támogatásért, hanem a nagyvállalatok is.

Az első módosított kiírások február végére várhatóak. Jó lesz figyelni a megjelenésre, mivel az NFÜ a beadási határidőket is jelentősen kurtította. Így egy-egy pályázat elkészítésére várhatóan egy hónap áll majd a vállalkozások rendelkezésére. Ezzel együtt azonban a bírálati idő rövidülését is ígéri az NFÜ.

A pályázatok megjelenéséről tájékozódhatsz majd honlapomon!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..