Sok vállalkozás vezető gondolja úgy, hogy ha a termékeladásból vagy szolgáltatás értékesítésből befolyó nyereségen túl szeretne forrásokhoz jutni, azt csakis pályázati forrásból érheti el.

Igaz ugyan, hogy a pályázat teljesen kézenfekvő forráslehetőséget jelent (ha épp van megfelelő kiírás, ha épp nyer a beadott pályázat…), ugyanakkor érdemes kicsit tágabban szemlélni a forrás kifejezést.

Ha a forrásokra nem csak úgy tekintünk, mint beérkező plusz pénz, hanem úgy, mint megtakarított pénz, azaz olyan összeg, amelyet nem kell kifizetnünk, hanem a zsebünkben marad, és szabadon elkölthetjük másra, kiszélesednek lehetőségeink.

Sok vállalkozás nem tudja, hogy lehetősége van k+f kedvezményt igénybe venni, ami azt jelenti, hogy amennyiben egy kkv szoftverfejlesztőt foglalkoztat, az ilyen jellegű bérköltségeinek 25 százalékát adókedvezményként veheti igénybe.

Egy másik lehetőség, ha a munkáltatónak lehetősége van hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztatni, igényelhet különböző szervektől bér- és járuléktámogatást. Hogy ki számít hátrányos helyzetű munkavállalónak, azt elég rugalmasan kezelik a leírások. Egyes támogatásoknál az a személy számít hátrányos helyzetűnek, aki 50. életévét betöltötte, vagy életkorra tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. Más támogatások esetében hátrányosnak tekinthető az is, aki gyesről, gyedről tér vissza, megváltozott munkaképességű vagy roma származású. Más esetekben az számít, hogy valaki legalább 12 hónapja regisztrált munkanélküli.

Ha egy vállalkozás új alkalmazottat keres, érdemes lehet a felvételnél a szakmai szempontok elsődleges figyelembevétele után megnézni, hogy a munkára alkalmas személyes közül vannak-e olyanok, akik után támogatás igényelhető.

Ha egy vállalkozás a munkaerő felvétel helyett az elbocsátást fontolgatja, mert nem tudja munkavállalói bérét kigazdálkodni, az elbocsátás bejelentése előtt érdemes először a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségnél munkahelymegőrző támogatást igényelnie, melynek segítségével 12 hónapon keresztül kaphat támogatást munkavállalói bér és járulékfizetéséhez, elkerülve ezzel a felmondás kényszerét és a csökkent munkaerő létszám következtében esetlegesen kialakuló további bevétel vagy termelés csökkenést.

Mindezeken túl kiadásmegtakarítást jelenthet a cégnek, ha az évenkénti fizetésemelés helyett például bevezeti a cafeteria rendszert, és a különböző adómentesen vagy kedvezményesen adható egyéb juttatások biztosításával emeli munkavállalói havi bevételeit. Sok eseteben a munkavállalókra fordított összkiadás ezáltal is csökkenthető.

Ha további tanácsra, információra van szükséged a témában, szeretnéd valamelyik támogatási lehetőséget igénybe venni, és úgy véled, segíthetek benne, írj hozzászólást vagy e-mailt.

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

This article has 1 comment

  1. Pingback: Tweets that mention A pályázatok mellett forrást jelentenek a kedvezmények is | Pályázz profin! -- Topsy.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..