Ha magunk figyeljük az aktuális pályázati kiírásokat, akkor a megjelenő kiírások közül magunknak kell megtalálnunk a számunkra legmegfelelőbbet.

Ahhoz, hogy ezt könnyedén meg tudjuk tenni előzetesen néhány dolgot már tisztáznunk kell magunk számára.

Az első lépésen már túl vagyunk, tudjuk, hol keressünk pályázatokat, esetleg saját postaládánkba érkezik az értesítő minden nap, vagy RSS-ben olvashatjuk a legfrissebb híreket.

A sikeres pályázatnak azonban a legfontosabb előfeltétele nem a kiírások ismerete, hanem a jól megtervezett projekt, azaz annak ismerete, hogy mire is kívánunk támogatást nyerni.


A projekt nem más, mint meghatározott időszakban, meghatározott költségvetésből bizonyos eredmény(ek) elérése érdekében megvalósított tevékenységek sorozata. A pályázat pedig egyszerűen fogalmazva a projekt bemutatása a kiíró által kibocsátott űrlapon.

Ebből mindjárt láthatunk is egy fontos dolgot: ha pályázatot szeretnénk írni, akkor szükségünk van egy projekt ötletre, melyből készítünk egy kidolgozott projektet.

A mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás kérdésre estünkben igen könnyű válaszolni. Mi van előbb a projekt vagy a pályázat?

Természetesen a projekt! Sok pályázó ott követ el hibát, hogy talál egy számára szimpatikus kiírást és ahhoz kreál egy projektet.

Ez is lehet járható út, de ha jól megszerkesztett, következetes és átgondolt pályázati anyagot szeretnénk kidolgozni, ahhoz egy jól átgondolt, részletesen kidolgozott projektre van szükségünk.

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

This article has 1 comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .