A 2010-es év megmutatta, hogy az uniós intézmények készek és képesek a nehézségekre rugalmasan, határozottan és szolidárisan reagálni, és a pénzügyi és gazdasági válság példátlan nehézségeivel megbirkózni. A mostani feladat a talpra állás folytatódásának biztosítása. Az Európai Bizottság elfogadta 2011-es munkaprogramját, amely e célok alapján konkrét cselekvéseket fogalmaz meg. A munkaprogram tükrözi a Bizottság eltökéltségét a tekintetben, hogy kivezesse Európát a válságból a jólét, a biztonság és a társadalmi igazságosság jövője felé.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a következőket mondta az új programról: „Az Európai Unió megfelelt a kihívásoknak, de még nem lélegezhetünk fel. A politikáinknak tükröznie kell az Európa 2020 stratégián alapuló, a fenntartható növekedés és munkahelyek megteremtésére irányuló folyamatos elkötelezettségünket, és olyan kezdeményezésekre kell koncentrálnunk, amelyekhez az EU valóban hozzáadott értéket tud biztosítani. Az elfogadott munkaprogram biztosítani fogja, hogy a talpra állás folytatódik jövőre és azt követően is. Európa átfogó prioritásai tekintetében nagyfokú konvergenciát látok. Remélem, hogy ezek mielőbb a polgárok érdekét szolgáló politikai eredményekké fordítódnak le.”

A 2011-es prioritások öt fő csoportba sorolhatók:
Európa szociális piacgazdaságának fenntartása a válságon túl és azt követően (a bankválság kezelésének jogi kerete, a pénzügyi szolgáltatások fogyasztói védelmének megerősítésére irányuló javaslatcsomag, valamint a hitelminősítő intézetek szabályozása).

– A munkahelyteremtést szolgáló növekedés újraindítása (az új pénzügyi kényszerítő mechanizmusok, az EU-s vállalkozások, különösen a kkv-k versenyképessége támogatását célzó javaslatok, az Európai Energiahatékonysági Terv, a szociális partnerekkel szoros együttműködésben kidolgozott jogi kezdeményezések a munkavállalók kiküldetéséről és a munkaidőről, a társasági adózás és a hozzáadottérték-adó kereteinek javítása);

– A polgárközpontú program megvalósítása: jogok, szabadság és igazságosság (a fogyasztói jogok erősítése, a szerződési jog közös referenciakerete, a megújult polgári védelmi szabályozás, a regisztráltutas-program és az OLAF, az EU csalás elleni hivatalának új irányítási struktúrája);

Európa súlyának érvényesítése globális viszonylatban (az új Európai Külügyi Szolgálat támogatása, a 2020-as növekedési célok megjelenítése külügyi színtéren és az EU-s fejlesztési támogatások rendszerének további javítása a leginkább rászorulók fókuszba állításával);

– A cselekvéstől az eredményig: az uniós szakpolitikákban rejlő lehetőségek maximális kamatoztatása (a következő többéves pénzügyi keretre vonatkozó javaslat, az intelligens szabályozás fontosságának középpontba helyezése, és a konzultációs időszak meghosszabbítása tizenkét hétre).

Bizottsági munkaprogram:
http://ec.europa.eu/atwork/programmes/index_en.htm

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..