Találkoztál már ezzel a mondattal?

Mi volt a hiba? Elképzelhető, hogy valamit rosszul töltöttél ki, valami hiba csúszott a pályázati anyagba.

Néhány gyakori pályázati hibát mutatok most meg Neked, hogy sikeresebbek legyenek pályázataid.

Előtte azonban hadd adjak néhány jó tanácsot:

1. Nézd át, ismerd meg a pályázati útmutatót és a hozzá kapcsolódó mellékleteket! Ebben benne vannak azok az információk, melyek alapján el tudod dönteni, a Te szervezeted jogosult-e a pályázatra, meg tudod nézni, az adatlapon hova mit kell beírnod, mik a kitöltés és a bírálat szempontjai, milyen kritériumoknak kell megfelelned, stb. A pályázati dokumentáció alapos ismerete elengedhetetlen a jó pályázat elkészítése érdekében. Ne sajnáld az időt rá!

2. Állíts fel magadnak különböző határidőket!(pl. szükséges dokumentumok beszerzése, költségvetés elkészítése, programterv összeállítása, stb…) Ezzel azt a gyakori hibát véded ki, hogy kicsússz az időből, vagy az utolsó pillanatban kapkodva állítsd össze anyagod és figyelmetlenségből, kapkodásból ejts hibákat.

3. Nézd meg, hogy a rendelkezésedre álló pályázati adatlap, űrlap vagy kitöltő program a legfrissebb verziójú-e, nem történt-e benne esetleg valami változtatást. Ezt mindig ott tudod megnézni, ahonnan a pályázati dokumentációt letöltötted. Ha nem a legfrissebb verzióval dolgozol, pályázatod el sem olvassák, azonnal érvénytelenítik.

4. Mielőtt beadod a pályázatod, nézd át az ellenőrző listát (amennyiben rendelkezésedre áll) és ellenőrizd, nem maradt-e hiba a pályázati anyagban, mindenben megfelel-e az előírásoknak, mindent kitöltöttél-e, amit kötelező, csatoltál-e minden mellékletet, stb…

5. Ha van rá lehetőséged, nézesd át egy olyan szakemberrel, vagy munkatárssal, akiben megbízol, hogy valóban minden megfelelően lett –e kitöltve, és nem maradt-e bármiféle hiba a pályázati anyagban.

A fenti jó tanácsok között gyakorlatilag már meg is fogalmaztam Neked a leggyakoribb hibákat, nézzük át ezeket még egyszer:

1. Jogosultsági megfelelés: minden pályázatban meghatározzák, hogy milyen szervezetek, kik nyújthatnak be pályázatot. Gyakran előfordul, hogy arra nem jogosultak is benyújtják a pályázatot. Nagyon fontos, hogy a felsoroltaknak MINDENBEN felelj meg! Ha csak egy ponton nem vagy jogosult, akkor egyáltalán nem vagy az!

2. Formai hibák: Ilyen például, amikor nem a legfrissebb verziójú adatlapot vagy kitöltő programot használod, az adatlapon nem töltesz ki minden kötelező mezőt, nem csatolod a szükséges dokumentumokat, vagy azok nem megfelelőek, előfordulhat, hogy a pályázat nincs megfelelően, vagy minden szükséges helyen aláírva

3. Tartalmi hibák: a költségvetés helytelenül lett kitöltve (ez az a leggyakoribb hiba, amellyel azalatt az idő alatt találkoztam, mióta foglalkozom a pályázatírás tanításával), a projekt leírása logikai hibákat tartalmaz, a célok nem reálisak, a projekt a szervezet méretéhez képest túlméretezett, a költségvetés túlárazott, a projekt leírásábanitartalmi ellentmondások vannak, a projekt kidolgozottsága és átláthatósága nem megfelelő. Ide tartozik minden olyan hiba, amely a projekt megértését, megismerését szolgálja, ha ezek az információk hibásak, hiányosak vagy nem elég reálisak, nem elég következetesek, logikusak, ha a pályázat összességében nem tűnik megvalósíthatónak és nem tűnik életképesnek, eredményt elérőnek, a pályázatot a bírálók elutasítják. Ennél a pontnál kiemelt jelentőségű lehet, ha a szöveges részek elolvasására megkérsz valakit, aki nem ismeri a projekted, hogy olvassa el, amit írtál és mondja el, mit értett meg belőle. Így ellenőrizheted, hogy egy kívülálló mit fog érteni abból, amit elképzeltél. Ezek alapján még javíthatod az anyagod.

Ha pontosan követed a pályázati kiírásban és útmutatóban leírtakat, valamint figyelsz a most olvasott hibákra, máris képes leszel jobb pályázatot írni!b

Véleményed, kérdésed van írj megjegyzést vagy ae-mailt!

Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..