Sok szervezettől hallottam már ezt vagy ehhez hasonló mondatokat:

„A pályázat az egyetlen lehetőségünk, hogy működőképesek maradjunk.”,

„ha nem tudunk pályázni, meg kell szüntetnünk a szervezetet”,

„létrehoztam egy alapítványt, hogy pályázati pénzhez jussak”

Nem sorolom tovább, lehet, hogy már a Te fejedben is megfogalmazódtak ezek a gondolatok.

Hadd fogalmazzam meg néhány kételyemet ezekkel az állításokkal kapcsolatban.

Elképzelhető, hogy azt várod tőlem, mivel pályázatírással, pályázati tanácsadással foglalkozom, azt fogom majd mondani Neked, hogy pályázz, és megoldódnak a pénzügyi gondjaid.

Ellenkezőleg! Azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy a pályázat nem lehet cél, csupán eszköz, és nem lehet az egyetlen eszköz, csupán egy eszköz a működéshez.

Egyetlen szervezet sem számíthat arra, hogy csupán pályázati pénzből fenn tud maradni, csupán pályázati támogatás segítségével működőképes lesz. A pályázat a pénzügyi források közül csupán az egyik láb.

A 2011-es évben, úgy vélem, az egyik erős láb lehet a pályázati forrás. De nem az egyetlen!

Már csak azért sem, mert a legtöbb pályázatnál szükséges bizonyos mértékű önrész felmutatása.

Honnan van önrészed, ha csupán pályázati pénzekből szeretnél működni?

Létrehozol egy szervezetet, hogy pályázhass… de ha nincs szervezeti múltad, ha nincs saját tőkéd, nem is indulhatsz a pályázatok többségén.

Ahhoz, hogy pályázhass, mindig valós tevékenységeket kell végezned, és egyéb forrásokkal is rendelkezned kell.

Honnan jöhetnek ezek a források?

Civil szervezetek esetében az egyik forrás lehet a tagdíj. Nem kell magas összegre gondolnod, de tagonként évi néhány ezer Ft is segítség.

A különböző adományok is segíthetnek, például vállalkozóktól, cégektől érkező pénzadományok, az adó 1%-ból befolyó támogatás, természetbeni támogatás különböző rendezvények alkalmával. Például, ha egy Sportegyesület futóversenyt szervez, akkor támogatóként felkérhet egy ásványvíz gyártót, hogy minden futónak adjon a beérkezéskor egy palack ásványvizet. A rendezvény színvonalát emeli, a gyártónak nem túl nagy befektetéssel jó reklámot jelent.

A civil szervezeteknek lehetőségük van bevételeket szerezni vállalkozói tevékenységgel, amennyiben a nyereséget teljes egészében céljaik megvalósítására fordítják, azaz nem veszik ki a nyereséget például osztalék vagy jutalom formájában. Ilyen tevékenység lehet például a fogyatékosokat segítő alapítvány esetében, ha a fogyatékosok által készített különböző alkotásokat árulja. (Például képeslapok, kézműves termékek, stb…) Vagy ha egy szervezet rendelkezik egy kisbusszal, akkor azt bérbe adhatja másoknak, a bevételből kitermelheti a busz fenntartását és esetleg saját használati költségeit.

A civil szervezeteknek is érdemes pénzügyeiket vállalkozó szemmel nézni. Sokszor azért nem pályázik egy szervezet, mert csupán azt látja, hogy ez neki mennyibe kerül (pl. ki kell fizetni a pályázatírót, be kell fizetni a pályázat regisztrációs díját, stb.). Ha úgy gondolkodnak, mint a vállalkozók, akkor azt látják, hogy befektetnek néhány tízezer forintot, hogy nyerjenek néhány százezret.

Sokszor az önerő biztosítása a legnagyobb probléma. Ilyenkor le szoktam ülni az ügyféllel és megkérem, nézzük végig, milyen bevételei vannak, honnan tudna még pénzhez jutni. Majd megnézzük, ezek közül a pénzek közül melyek azok, amelyeket át lehet csoportosítani, véglegesen vagy akár csak időlegesen a pályázat önrészének biztosításához. Meg kell nézni, hogy kérhetnek-e az adott rendezvényért részvételi díjat (csupán annyit, amennyi az önrész biztosításához elegendő), vagy egy másik sikeres projekt hasznát át tudják-e csoportosítani ennek a projektnek a megvalósítására. Ha pedig eszközbeszerzésre pályázunk, melyhez önrész szükséges, érdemes megnézni, hogy az eszköz beszerzése mekkora kiadáscsökkenéssel jár, majd a kalkulált összeget „előre elköltve” az önrészhez átcsoportosítani. Ily módon a spórolást az első időszakban nem fogjuk pénzben megtapasztalni, viszont az előre elköltött összeg nem fog a pénztárból mégsem hiányozni.

Érdemes azt is megnézni, hogy a természetbeni juttatás elszámolható-e önrészként. Ilyen esetben mindig érdemes az önkéntesek munkáját, a díjmentes használatra felajánlott eszközök megspórolt bérleti, használati díját a pályázatban önrészként feltüntetni. Hiszen nem csak az bevétel, amely pénz formájában ténylegesen megérkezik a szervezet kasszájába, hanem az is, amelyet nem kell kifizetnünk!

2011 várhatóan valóban a pályázati dömping éve lesz. A kérdés, ki tud jobban élni a lehetőségekkel? Ki az, aki a pénzeit jól menedzselve a legtöbb támogatást tudhatja majd magáénak?

A jól megtervezett cash flow segíthet abban, hogy minél inkább ki tudd használni a lehetőségeidet és minél több bevételre szert tegyél ahhoz, hogy szervezeted valódi céljaiért igazán sokat tehess.

Te mit vársz ettől az évtől? Vannak kérdéseid a témában? Írj hozzászólást vagy e-mailt!Tetszett, másokat is érdekelhet? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..